Година след година обвиненията за корупция съпътстват ФИФА и Сеп Блатер, дългогодишният президент на световната футболна организация и този, който от 17 години е припознаван като най-влиятелния човек в спорта.

Инстинктът и умението на Блатер да оцелява начело на мултимилиардната организация е безпрецедентен. Той е бил определян като "тъмния принц на футбола", като "сивия кардинал", "Дон Блатероне", но също и като "неръждясващия управник" и "най-успешният не убиващ диктатор за последните 100 години".

В сряда избухна грандиозен скандал във ФИФА. Бяха арестувани високопоставени членове на организацията в мащабно разследване за корупция и пране на пари. Това дойде само два дни преди президентските избори на Централата. Разследването, което е започнало на 10 март тази година, не беше оповестено досега. Естествено името на Блатер не беше замесено и този път.

Световното първенство в Катар не беше очаквано решение. Температурите в страната почти не позволяват да се играе безопасно от здравословна гледна точка летния футболен форум. Доста хора акцентираха на това, но решението беше взето, а освен това започна да се обсъжда Мондиалът да се проведе през зимата - безпрецедентна стъпка. От този момент, ФИФА започна безучастно да гледа заглавията за обиди към работниците, които строят стадионите в Катар, а разследващите журналисти бяха задържани, заради желанието си да покажат лошите им условия на живот.

За моменти нищо не сочи, че Блатер няма да бъде преизбран, защото 79-годишният швейцарец е преизбиран вече четири пъти и има силна подкрепа от Африка и Азия. През годините винаги е имало обвинения в корупция, но той умело елиминира всяка опасност за царуването му.

Скандал след скандал обаче може да доведе нещата дотам, че вместо да излезе с почести през централния вход, Блатер да бъде позорно изритан през задната врата. /БГНЕС