Президентът на Международната федерация по футбол (ФИФА) Сеп Блатер изпрати писмо до всичките 209 национални футболни асоциации, в което за пореден път уверява, че е невинен по делото за корупция, съобщава Би Би Си.

Най-големият скандал в историята на ФИФА се разрази в края на май, като на 27-и в Цюрих бяха задържани седем високопоставени чиновници на организацията по подозрение в корупция и отклоняване на средства.

Обвинения бяха повдигнати към 14 бивши и настоящи футболни функционери. Според американското правосъдие в рамките на 24 години те са получили подкупи в общ размер на 150 милиона долара.

В началото на октомври Сеп Блатер и Мишел Платини получиха наказания за по 90 дни, след като бяха замесени в нарушения в корупционния скандал. Президентът на ФИФА е заподозрян в нерегламентирано изплащане на 2 милиона швейцарски франка към Мишел Платини - президент на УЕФА, а френската футболна легенда твърди, че това е хонорар със стара давност.

Блатер беше преизбран на 29-и май на последния конгрес на ФИФА за пети път за президент, но само три дни по-късно беше принуден да се откаже от поста. Така новите избори са насрочени за 26-и февруари догодина, а Мишел Платини пък е спрян от участие в тях, въпреки че беше издигнат за президент на световната централа./БТА
 


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS