Федералното бюро за разследване на САЩ стана поредната специлиазирана служба, която нищи аферите около отстранения президент на ФИФА Йозеф Блатер. В момента ФБР разследва швейцареца по подозрение, че е бил наясно с подкупи на обща стойност 100 милиона щатски долара (92 милиона евро), платени на бивши управници във футболната централа.

Според британският медиен гигант „Би Би Си“ компанията за спортен маркетинг ISL е предоставила колосалната сума на редица официални лица, включително и бившия президент на ФИФА Жоао Хавеланж и бившия служител Рикардо Тейшейра. В замяна ISL е получила телевизионните и маркетинговети прав през 90-те години на миналия век.

Самият Блатер твърди, че не е запознат с такива плащания, ала „Би Би Си“ се добра до писмо в документалния обмен на ФБР, което поставя твърденията на швецареца под огромно съмнение.

Предполага се, че писмото е дело на Хавеланж и касае тъкмо плащанията на ISL. Вътре бившият ръководител подчертава, че неговият наследник Блатер е имал пълно знание за всички действия и винаги е бил информиран за тях.

Блатер беше първи заместник на Хавеланж, докато последния оглавяваше ФИФА. Швейцарецът пое властта през 1998 година.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS