Алжир оглави група С в Купата на Африканските нации, след като постигна много трудна, ала и също така сладка победа с 3:1 над Южна Африка. Така осминафиналистите от Мондиал 2014 събраха 3 точки, колкото има и Сенегал, но заради по-добрата си голова разлика излизат първи.

Футболистите на Кристиан Гуркюф се озоваха в изключително тежко положение след ранен гол във вратата си през втората част, но с феноменална игра в заключителните 23 минути обърнаха равоя в своя полза.

Южна Африка поведе в резултата в 51-ата минута чрез Тусо Фала, който се възползва от добрата комбинация на Сибусисо Вилакази и Токело Ранти, а бившият вратар на ЦСКА Райс М'Боли нямаше какво да стори. Четири минути след това символичните гости можеха да удвоят, след като Алиса Манди повали Вилакази в наказателното поле. Нападателят на Борнемут обаче нацели напречната греда от отсъдената дузпа.

Обратът започна в 67-ата минута, когато Ясин Брахими центрира в наказателното поле, а Тулани Хлатшвайо с глава отклони в собствената си врата.

Попадението стресна Южна Африка, който се прибра дълбоко в половината си и си плати за това. В 72-ата минута Фаузи Гулам проби отляво и нанесе силен шут към вратат, а Дарън Кийт не се намеси добре и допусна топката в мрежата си за 2:1.

Седем минути преди края нападателят на Спортинг Лисабон Ислам Слимани оформи крайния резултат след нова, още по-жестока грешка на Кийт. Таранът се беше озовал по фланга и пробва нещо средно между прострелно центриране и удар, а топката някак успя да мине под плонжа на стража и пресече голлинията.