Атланте спечели първа титла на Мексико от 14 години насам, след като се наложи с 2:1 във втората финална среща от първенството Апертура над Пумас де УНАМ.

Това е и общо трета титла за клуба от Канкун от въвеждането на професионалния футбол в страната през 1941-а година. След нулево равенство в първата среща, домакините откриха резултата в 59-ата минута чрез Джанкарло Малдонадо. В 70-ата обаче гостите от УНАМ изравниха чрез Исмаел Гонсалес. Победата на Атланте изработи Клементе Овале, който се разписа с шут от 20 метра пет минути преди края на редовното време.

"Благодаря на Господ, че всичко завърши така благополучно. Искам да поздравя и съперника, защото също заслужаваше титлата, но шампион може да бъде само един отбор", радваше се след мача мениджърът на победителите Хосе Гуаделупе Крус, защитник на отбора от 1993-а година, спечелил тогава титлата.

Клубът, известен с прозвището "железните пищови", напусна столицата на страната Мексико Сити, след като се оказа, че митичният стадион Ацтека не отговаря на условията за сигурност. С малък бюджет и преместил се в друг град, отборът започна колебливо, но след това направи 11 поредни победи. На полуфинала играчите имаха късмета да се класират с правилото за гол на чужд терен, след като завършиха 1:1 като гости на Крус Асул, но у дома направо се спасиха от загуба измъквайки 0:0. И в решителната среща по-добрите голови положения бяха за Пумас де УНАМ, но вратарят на шампионите Федерико Виляр показа майсторство.