Футболната федерация на Уругвай получи съгласието на Аржентинската федерация да представят обща кандидатура за домакин на Световното първенство по футбол през 2030 година - 100 години след първото световно първенство, като двете страни ще имат цели 23 години за да се подготвят за Мондиал 2030.

 

Президентът на аржентинската футболна федерация Хулио Грондона информира с писмо своя уругвайски колега Хосе Луис Корбо, че „Изпълнителният комитет на Аржентинската футболна федерация с единодушие е приел инициативата за съвместно организиране на световния шампионат на ФИФА през 2030 година”.

 

„Тази кандидатура ще позволи да се задълбочат приятелските връзки, които свързват нашите две страни”, пише в писмото на Грондона.

 

Хосе Луис Корбо вече получи подкрепата на Южноамериканската футболна конфедерация на заседанието на изпълнителния й комитет на 28 септември в Асунсион.

 

Уругвай е домакин на първото световно първенство през 1930 година, когато става световен шампион. Уругвайците стават световни шампиони и през 1950 година в Бразилия. Аржентина също два пъти е била световен шампион - през 1978 година като домакин и през 1986 година в Мексико.