Андерлехт е шампион на Белгия за 34-и път и за първи в последните три години, след като кръг преди края направи разлика от 7 точки пред преследвача Брюж. 

С два гола на полския нападател Лукаш Теодорчик виолетовите победиха с 3:1 като гости Шарлероа. По същото време ФК Брюж падна с 1:2 при гостуването си на Остенде.

След 9-ия кръг на плейофите за титлата Андерлехт има 49 точки, Брюж е с 42. 3-ата позиция е за Гент, който разгроми Зулте Варегем с 5:2 и има 41. Така битката за 2-ото място, даващо право на участие в квалификациите за Шампионската лига, ще продължи и в последния кръг. Там Брюж приема Гент в директен сблъсък.

Кристиан Бедиа изведе домакините от Шарлероа напред в резултата в 27-ата минута, а чак в 59-ата Теодорчик изравни. В 81-ата пак той се измъкна от засадата и излязъл сам срещу вратаря Никола Пенето прати топката в долния ляв ъгъл. Масимо Бруно в 87-ата минута оформи крайния резултат в полза на столичани.

С днешните си две попадения Теодорчик вече има 22 гола в листата при стрелците и се превръща в основен претендент за голмайсторското звание.

Звезда на Андерлехт: Не искам повече тук, наричат ме маймуна

След като защитаващият титлата си Брюж доминираше през първата част от сезона, Андерлехт се възползва от проблемите вътре в конкурента и със силни мачове през пролетта успя да вземе аванс. Те можеха да станат шампиони още миналия мач в директния двубой, но плеймейкърът Юри Тилеманс пропусна дузпа. Но това не се отрази на настроението на момчетата на швейцарския треньор Рене Вайлер и сега си свършиха работата. Вайлер беше пред уволнение преди Нова година. В крайна сметка не само запази поста си, но и спечели титлата, съчетавайки я с пробив в турнира Лига Европа, където Андерлехт отпадна на четвъртфинал от Манчестър Юнайтед./БТА