Амкар Перм реши да напусне Висшата лига. Сензационната новина бе публикувана на официалния сайт на клуба в момент, в който Москва бе домакин на жребия за новия сезон. "В резултат на затрудненото финансово положение на клуба, Амкар реши доброволно да играе в Първа лига" - се казва в изявлението. Според доклада, дълговете на клуба възлизат на 167 милиона рубли /около 4 милиона евро/, като преговорите с потенциални инвеститори са се провалили. Остава неясна ситуация с извънбюджетните фондове за следващия сезон.

"В тази връзка се проведе среща в навечерието на обществените организации в град Перм с ФК Амкар. Президентът на клуба Валери Чупраков внесе в дневния ред предложение за доброволното оттегляне Амкар от Руската Висша лига. Предложението бе подкрепено единодушно от всичките седем членове на обществена организация, в която влизат осем души. Официално писмо е изпратено до Висшата лига ", пише още в официалния сайт на клуба.

Странното е, че час по-късно официалният сайт на Амкар свали новината за напускането на Висшата лига, но президентът на клуба Чупраков потвърди пред кореспондента на „Советский спорт“ , че именно това е истината и тимът доброволно отива в Първа лига.

Според президента на Руската Висша лига Сергей Прядкин регламентът на позволява мястото не Амкар да бъде заето от изпадналия Алания Владикавказ.