Алкохолния скандал, който в първата седмица на април избухна в Гърция при пристигането на полски футболни съдии, които трябваше да ръководят мача АЕК (Атина) – Арис (Солун), е на път да приключи с оневиняване на арбитрите.

Мачът се игра на 9-и април и завърши 3:1 за АЕК. И първоначално за него беше извикана съдийска бригада от Полша начело с Павел Рачковски, който е в листата на ФИФА. От няколко сезона в гръцкото първенство е обичайна практика за топ-мачовете да се канят рефери от чужбина, за да се избегне влияние от страна на клубовете върху местните арбитри. Българите Георги Кабаков и Ивайло Стоянов също имат няколко мача, както на терена, така и като съдии за ВАР.

Заедно с поляка бяха и помощниците му Радослав Сиецка и Адам Купсик, както и Кшищоф Якубик, отговарящ за системата за видеоповторения (ВАР). В крайна сметка поляците, които пристигнаха ден по-рано в гръцката столица, не бяха допуснати на стадиона и мачът беше ръководен от местния арбитър Аристотелис Диамамантопулос, първоначално планиран за четвърти съдия.

Според болшинството от гръцките медии, съдиите при пристигането си са били в нетрезво състояние, употребили сериозно количество алкохол и обиждали други пасажери в самолета. Но има и други версии. Самият Рачковски обяснява как след кацането си в Атина е бил разпознат от привърженик на Панатинайкос, който е бил пиян, наплюл го, обиждал го и го унижавал.

"Когато кацнахме, един човек се приближи до нас и се развика, че съм корумпирана свиня и че определено няма да свиря мача. Той продължи, че ще изпрати всичко във вестниците и че ще ме унищожат. Че кариерата ми приключи. Той ми каза всичко това на полски и много ругаеше. Аз съм професионален съдия. Не бих правил неща като пиене на алкохол. Би било самоубийство, ако го направя“, призна той в интервю за гръцката редакция на SDNA. "Ние искахме да се оплачем в полицията, но посрещналият ни представител на федерацията ни каза, че ако го направим, ни чака почти цяла нощ в участъка, където ще трябва да пишем показания. А в неделя ни чака важен мач и е най-добре да отиваме в хотела, да не се занимаваме с глупости. Което и направихме".

"Настанихме се в хотела, не сме ходили в никакви барове и това може да се провери лесно, тъй като навсякъде има камери. На сутринта пристигна Стив Бенет – англичанин, който ръководи съдийската комисия в Гърция, и ни обяви, че назначението е отменено и няма да бъдем на този мач", разказва Рачковски.

Според феновете на Олимпиакос - писали в социалните мрежи, съдиите от Полша действително не са били пияни. В Гърция футболът е нещо много повече от пристрастия на хората. Грандовете си имат медии, които контролират, а често и информатори по летища, сред полицията. Източник на свързана с Олимпиакос медия потвърждава, че реферите не са били пияни и те наистина са били нападнати от неизвестен човек докато са чакали на лентата за багаж. И тъй като в АЕК имали притеснения, че тези арбитри няма да бъдат "благосклонни" към тях, са "сътворили целия този цирк", за да сложат в крайна сметка гръцки съдия, да спечелят лесно да не позволят на Панатинайкос да им дръпне в битката за титлата. 

АЕК и Панатинайкос водят люта битка за шампионската титла, според много наблюдатели средствата не се подбират. И двата отбора са с по 72 точки, като по-добър баланс в преките двубои имат "детелините". На 3-о място с 63 точки е Олимпиакос, а 4-и е ПАОК с 60. Арис е на 5-а позиция с 44, но също по неофициална информация клубът получава скрито финансиране от Олимпиакос и именно поради тази причина в АЕК се имали притеснения.

Появи се и аудио-запис, който беше разпространен от сайта newsbreak.gr. В него се чува главният съдия, който заплашва друг гражданин и и казва: "Чао клоун, ще те намеря клоун... Ще намеря цялото ти семейство! Цялото ти семейство и твоят шибан син. Харесва ти, братле, нали? ............И те ще ви намерят! Аз не съм се шегувам….  глупако! Това няма да мине без последствия...". Твърди, че се записът е направен в момент, когато човек от федерацията е отишъл да вземе полските арбитри от летището.

Самият председател на Съдийската комисия на Полския футбол Томаш Микулски направи своя проверка и излезе с изявление по въпроса. "Комисията ни провежда разследване и докато не намерим доказателства за вината на нашите съдии, за нас няма казус. Нашите рефери категорично опровергават обвиненията, нямаме и официална жалба cрещу тях. Именно поради тази причина те няма да бъдат спирани от назначения", казва Микулски. И действително. Рачковски вече беше назначен на два мача в полското първенство – Стал Миелец – Миедз (Легница) на 17-и април и Корона (Келце) – Заглембе (Люблин) на 23-и този месец. Което означава, че претенции към него няма.

"Аз лично говорих със Стив Бенет, който е шеф на гръцките съдии. Той каза, че няма никакви претенции към нашите хора, а се е отказал да им даде мача заради сериозния натиск от страна на медиите. Съществувал риск, че цялата ситуация ще им повлияе на представянето", допълва Микулски, цитиран от rmf24.pl.

В интерес на истината, пиян или не, Рачковски си има сериозни критици и в родината. Няколко дни преди да пътува злополучно до Атина, той беше назначен за съдия на дербито между Погон (Шчечин) и Лех (Познан), в крайна сметка завършило 2:2. След мача старши треньорът на Лех – бившият шеф на школата на Аякс (Амстердам) Джон ван ден Бром го нарече "най-слабият съдия в Полша, който трябва да бъде изваден от назначенията". Но вместо това е изпратен да ръководи мач със значение за титлата в Гърция.

Сайтът Sport24.pl също е опитал да внесе яснота по темата. Първо са се свързали с гръцка медия, но нямало отговор, въпреки очакването за колегиалност. След това са потърсили съдействие от футболния синдикат на гръцките арбитри, но пак не са намерили отговор. Единствено отзивчиви са се оказали от полицията. В едно от полицейските управления Рачковски е тестван за алкохол и в кръвта му не са открити никакви следи от подобни субстанции.

"С английски шеф или не, с ВАР или не, влиянието на президентите на клубовете в цялата федерация, дори и в Министерството на спорта е толкова голямо, че никакъв чужденец не е в състояние да промени общата картина", твърди треньор на скромен отбор от гръцката Суперлига пред местна медия.

Първата среща между АЕК и Панатинайкос на 19-и март завърши 0:0, като главен съдия беше Никола Дабанович от Черна гора. Но двата отбора ще се срещнат за втори път само след пет дни – на 30-и този месец на стадион "Апостолос Николаидис". Вероятно това ще бъде мачът, който ще реши титлата, а за момента не е ясно кой ще бъде поканен да го ръководи./БТА