Бившият холандски треньор Аад де Мос нападна Венсан Компани, заявявайки, че се опитва да копира стила на Пеп Гуардиола. Белгиецът, който застана начело на Андерлехт, все още чака първата си победа за новия сезон, след като се провали в откриващите си четири официални мача.

До този момент грандът има едва 2 точки от първите си 4 шампионатни срещи. Компани и компания потеглиха с домакинско 1:2 от Оостенде, а после дойде ред на нулевите ремита срещу Мускрон и Мехелен. Преди 5 дни тимът записа разочароващо поражение 2:4 от Кортрейк.

Де Мос, който също е водил Андерлехт (в периода 1989-1992), смята, че причината за провала на Компани е това, че твърде буквално повтаря методиките на Гуардиола, без да отчита, че работи с по-нискокачествени футболисти.
„Във футбола не трябва да копираш друг треньор. Компани се опитва да прави същото, което Гуардиола прави в Сити, и това ме влудява.”

„Сити имат играчи като Серхио Агуеро и Кевин де Брюин, докато Андерлехт трябва да се справя с по-скромни футболисти. Гуардиола има Аймерик Лапорт, Илкай Гюндоган  и Рахийм Стърлинг – Компани не разполага с тях в Андерлехт”, изригна Де Мос.

„Трябва да му се забрани да изпълнява и двете неща. Нелепо е. Той е интелигентен, мисли по време на мач. Нормално е слабата игра на отбора му да рефлектира върху него”, допълни Де Мос.

Холандецът припомни, че следващите четири мача на Андерлехт са срещу топ отбори и предупреди, че още лоши резултати ще донесат само проблеми на треньора.
„Бих му дал време до зимната почивка, но ако резултатите не се подобрят, трябва да намерим ново решение. Да завършим сезона с такива резултати не е опция за клуб като Андерлехт. Той се нуждае от точки в следващите четири мача, иначе ще попадне право „в окото на бурята”, както останалите треньори”, завърши Де Мос.