Бока Хуниорс обяви, че 18 от техните играчи са тествали положително за коронавирус, само две седмици преди рестартирането на кампанията им в Копа Либертадорес.

В понеделник аржентинският гигант преустанови тренировки за 72 часа, след като открил „бум“ на заразени в тренировъчния център на клуба извън Буенос Айрес. Новите тестове, проведени в сряда, потвърдиха 18 играчи с положителни проби, но клубът отказа да ги идентифицира. В свое изявление той определи осем от случаите като асимптоматични, а останалите десет с „леки симптоми“. Бока трябва да играе с парагвайския Либертад в Асунсион, когато надпреварата бъде подновена на 17 септември.

Аржентинският президент Алберто Фернандес постави под въпрос провеждането на мача в интервю за TN Television. „Много е трудно да се играе в този контекст. Вижте какво се случва в Бока. Футболът е контактен спорт“, каза той. Вечният съперник на Бока – Ривър Плейт, гостува на Сао Пауло. „Трябва да обърнем много сериозно внимание на проблема. Не е толкова просто, намираме се по време на пандемия. Ще играем в Бразилия, където ситуацията е много сложна. Епицентърът на пандемията е Латинска Америка“, добави президентът на Аржентина.

Страната е една от най-засегнатите от коронакризата в Южна Америка, с над 400 000 инфекции и повече от 9000 жертви. Бока стоеше в Спортния център „Есеиса“, където спазваха специфични мерки срещу коронавируса, без контакт с външния свят. „Всички ще продължат да спазват протоколите. Играчите ще бъдат тествани отново „преди да възобновят тренировки“, се казва в клубно изявление.