Грубото нарушение по нищо не се различава от криминалното нападение над човек и трябва да се санкционира задължително и по-често от реферите, призова президентът на Международната футболна централа (ФИФА) Сеп Блатер.

Швейцарецът говори за проблемите с грубата игра във футбола на срещата на Международния съвет в Гленийгълс, Шотландия.

"Грубата игра е основният проблем на футбола в момента и според мен футболистите, които извършват подобни нарушения умишлено, трябва да бъдат задължително отстранявани", заяви Блатер.

Според президентът на ФИФА основна вина носят треньорите на отборите и реферите.

"Механизмът, който води до грубата игра, ми е пределно ясен. Натискът върху треньорите ги кара да надъхват играчите си за победа на всяка цена. В съблекалните няма микрофони и те могат да кажат всичко. На терена съдиите се чудят колко ли минути да изминат преди да дадат първия картон в мача. Мислят си, че ако изкарат 20 минути без картони са добри рефери. Ние обаче ще призовем за повече санкции през първите пет минути, което ще донесе мир на терена", допълни президентът на ФИФА.

Блатер напомни, че проблема в миналото са били грубите влизания отзад, но в днешни времена подобни нарушения се правят от всички страни.

"Това е проблем, който ще обсъждаме този уикенд. Няма само да правим препоръки към реферите, а ще ги инструктираме да бъдат по-силни срещу насилието на терена. Когато нападнеш някой извършваш престъпление, няма значение дали е на улицата или футболния терен", завърши швейцареца.

Проблемът с грубите нарушения в Англия набра сила в края на февруари, след свирепото влизане на Мартин Тейлър от Астън Вила в краката на Едуардо, което доведе до ужасяваща контузия на хърватския нападател на Арсенал. Тейлър получи директен червен картон, а по-късно се извини и сподели, че не е извършил нарушението нарочно. Това обаче няма да помогне на Едуардо, който ще отсъства около девет месеца от терена и пропуска европейските финали през лятото.