Реакцията на Италия към събитията в Либия, която от страните членки на ЕС демонстрираше най-близки отношения с Джамахирията, предизвиква интереса на вестник Le Figaro.

Рим обяви, че временно суспендира действието на договора за приятелство с Либия, остро критикуван от италианската опозиция, отбелязва френският вестник. Случващото се в Либия, а и цялата буря в арабския свят, предоставят на Берлускони възможност да си отдъхне малко от нападките срещу него и да насочи вниманието на италианците от скандалите около личния му живот към опасността Италия да бъде залята от още имигрантски вълни.

Въпреки това интересът към скандала "Рубигейт" не заглъхва и изданията продължават да публикуват информации за прехванати разговори между участнички в него, пише БТА. Най-новият хит са разкритията, че две от гостенките на "бунга-бунга" партитата на Берлускони споменават тест за СПИН. Едната споделя, че си е направила подобно изследване, защото смятала, че има риск заради познанството й с човек (Берлускони), който имал сексуални връзки с 80 жени.

Вестник New York Times съобщава за по-любопитна реакция на бунтовете в Либия. Израелец се вдъхнови от една от почти ежедневните речи на либийския лидер и направи музикален клип към нея. В клипа, станал хит в YouTube, 30-годишният Ной Алуш, израелски журналист и музикант, смеси речта на Кадафи с музиката на парчето Hey Baby на американския рапър Pitbull и колегата му T-Pain. В речта Кадафи се заканва да прочисти улица по улица Либия от бунтовниците. 

Клипът се казва "Зенга-зенга" и вече е гледан от 500 000 души в интернет. Заглавието му е съчетание от италианското "бунга-бунга" - името на партитата във вилите на Берлускони, и арабската дума zanqa, означаваща тясна уличка, която Кадафи беше използвал в речта си.

Вестник Daily Telegraph съобщава още, че британски университет, приел дарение на стойност 1,5 милиона лири от сина на Кадафи - Сейф ал Ислам, сега е подложен на натиск да го лиши от неговата докторска титла. Става дума за лондонското Училище по икономика, чието ръководство сега признава, че е притеснено от обвързването на името му с режима на Кадафи.