Рафаел Бенитес сътвори истински чудеса с Нюкасъл, но не получи необходимото уважение в последните дни на престоя си в Северна Англия. Той има договор със "свраките" до 30 юни, а седмица по-рано клубът обяви на сайта си, че няма да продължи сътрудничеството си с него. 

Според вестник "Марка", който се позовава на информация от близък приятел на испанския треньор, той научил новината, че няма да продължи сътрудничеството си с "джордитата" от медиите. Босът Майк Ашли дори не си направил труда да му се обади и да му каже, че разговорите за удължаването на договора му приключват. 

Самият Бенитес се надявал до последно, че ще се стигне до компромис и ще продължи да работи с Нюкасъл. Той имал обаче две големи претенции, които Майк Ашли нямал намерение да изпълни по никакъв начин и затова се стигна до разлъката. 

Мениджърът поискал сериозен бюджет за нови попълнения, за да може да преследва по-високи цели от борбата за спасение през новия сезон. И освен това поискал да бъдат подновени договорите на основни играчи с подобрени финансови показатели. Но без да му казва в очите, Ашли явно е отказал и е решил да не му подновява договора, съобщавайки му го чрез медиите.