Човекът, който постигна истински чудеса от храброст с Нюкасъл - Рафаел Бенитес, окончателно е решил да сложи край на авантюрата си в Северна Англия. След последната си среща със собственика Майк Ашли испанецът е обявил, че няма да поднови договора си. 

Носителят на Шампионската лига с Ливърпул е обвързан със "свраките" до 30 юни. Той е получил оферта за много пари от все още неназован китайски клуб и в крайна сметка е решил да я приеме. Не се знае за какви пари се касае, но е ясно, че ще са в пъти повече от тези, които взима във Висшата лига. 

И все пак Бенитес искаше до последно да даде шанс на Нюкасъл, надявайки се, че босът Ашли ще продаде акциите си на заинтересованите арабски инвеститори. Собственикът на Sports Direct обаче отказва да го стори и това е преляло чашата на търпението на ибериеца. 

Специалистът беше в постоянна война с президента, който въпреки огромните постъпления от телевизионни права, така и не отдели сериозни трансферни суми за нови попълнения. И въпреки това, Бенитес успя да запази мястото на "джордитата" в Премиършип през последните два сезона, а преди това ги върна там след едногодишното издание в Чемпиъншип.