Манчестър Юнайтед победи с 2:1 големия си съперник Ливърпул в неговия дом „Анфийлд“ в среща от петия кръг на Висшата лига. Успехът обаче дойде не без помощта на главния съдия Марк Холси, който отсъди несъществуваща дузпа за „червените дяволи“.

Здравите единоборства изобилстваха в срещата, което доведе до принудителните смени на Фабио Борини, Даниел Агер и Рафаел, а Мартин Кели напусна терена в заключителните минути без смяна, защото неговият отбор бе направил и трите.

Преди началото на мача Луис Суарес и Патрис Евра показаха, че са оставили зад гърба си скандала помежду си от миналия сезон, и се поздравиха при традиционното ръкостискане.

Докато Брендън Роджърс заложи на очакван състав, сър Алекс Фъргюсън бе подготвил няколко изненади в своята единадесеторка. Джони Еванс започна като партньор на Рио Фърдинанд в центъра на отбраната, като отсъствието на капитана Неманя Видич бе повече от изненадващо. В негово отсъствие лентата бе дадена на ветерана Райън Гигс, който започна като вътрешен халф заедно с Майкъл Карик.

Освен това Андерс Линдегаард зае мястото под рамката на вратата за сметка на Давид Де Хеа, който пази през седмицата. Луис Антонио Валенсия и Луиш Нани действаха по крилата, докато Шинджи Кагава подпомагаше от втора позиция основното острие Робин ван Перси. Уейн Рууни пък очаквано не попадна в групата за мача.

Роджърс пък нареди познатия си отбор с Хосе Рейна на вратата, а пред него в защита играха Глен Джонсън, Даниел Агер, Мартин Шкъртел и Мартин Кели. Младият Рахийм Стърлинг отново бе пратен на десния фланг, а Луис Суарес по левия, докато Фабио Борини бе единствен в предни позиции.

След сравнително спокойни откриващи минути на „Анфийлд“, Манчестър Юнайтед първи стигна до ситуация за гол. В 8-ата минута Кагава тръгна по диогонала към наказателното поле и подаде към намиращия се пред дъгата Гигс, който стреля без забавяне над горния ляв ъгъл на Рейна.

Мърсисайдци отвърнаха незабавно с остро центриране на Суарес отдясно, което бе избито колебливо от Линдегаард, но Борини бе изпреварен от бранител в бяло и черно, преди да успее да направи добавка.

В 11-ата пък след заучено положение от ъглов удар Джерард излезе на близката греда и засече топката с десния крак, но Ван Перси застана на пътя на изстрела. Малко по-късно Борини бе изведен хубаво зад отбраната на „червените дяволи“, но първото му докосване бе много слабо, както и последвалото му центриране.

В 20-ата минуа Даниел Агер падна в наказателното поле на Юнайтед след единоборство с Еванс, но съдията Марк Холси правилно подмина претенциите му за дузпа.

След тази ситуация темпото леко спадна, но домакините продължиха да владеят повече топката, като действията се задържаха предимно в половината на Юнайтед. Статуквото обаче бе сериозно променено в 39-ата минута, когато Джонджо Шелви влезе безумно с бутоните напред в краката на Джони Еванс, а съдията го отстрани с директен червен картон. Защитникът на „червените дяволи“ подходи по сходен начин към единоборството, но в крайна сметка той пострада повече и това повлия върху решението на съдията.

До почивката домакините стигнаха само до още едно интересно положение, но шутът на Суарес от пряк свободен удар бе отразен с лекота от Линдегаард.

Втората част започна с много емоции и за двете страни. Секунди след подновяването на играта резервата Сусо подаде добре към нахлуващия в наказателното поле на Юнайтед Джонсън, а защитник на гостите изби неубедително топката от краката му. Тя отиде малко зад дузпата, където бе укротена от Джерард и с хубав удар от въздуха той я насочи в долния ляв ъгъл на Линдегаард за 1:0.

ВИДЕО: С измислена дузпа и човек повече Юнайтед прати Ливърпул на дъното

източник: Снимки: Reuters

Авансът на Ливърпул обаче издържа едва пет минути, след като в 51-ата Валенсия центрира добре отдясно, Кагава свали с гърди топката към Рафаел, а крайният защитник с изключителен фалцов удар не остави шанс на Рейна – 1:1.

ВИДЕО: С измислена дузпа и човек повече Юнайтед прати Ливърпул на дъното

източник: Снимки: Reuters

След изравняването само в рамките на минути и двата отбора поискаха дузпи от Марк Холси, като първо Ван Перси падна в пеналта след сблъсък с Агер. В другия край на терена Суарес претендираше, че е бил препънат от Еванс. Съдията обаче подмина безмълвен и двете ситуации.

В 61-ата халфовете на гостите много леко позволиха на Суарес да напредне в половината им, но шутът на уругваеца от границата на наказателното поле бе спасен от Линдегаард. Малко след това Суарес извади топката добер от аутлинията към Сусо, но датският вратар на Юнайтед отново парира удара към вратата си.

В 78-ата минута обаче Холси се подведе при поредната ситуация за дузпа и отсъди такава за Юнайтед. Луис Антонио Валенсия се възползва от неразбирателство между Агер и Джонсън около централната линия, избегна шпагатите на двамата и се втурна към наказателното поле. Вече в него, той забави дрибъла си, докато търсеше съотборник, след което реши да играе сам и тръгна към вратата, когато бе застигнат от Джонсън. Защитникът опита шпагат, а крилото на „червените дяволи“ се строполи, без да бъде докоснат, но съдията посочи бялата точка.

ВИДЕО: С измислена дузпа и човек повече Юнайтед прати Ливърпул на дъното

източник: Снимки: Reuters

След известно забавяне на играта, докато се извърши смяната на контузения Агер, Робин ван Перси с безпощаден удар я прати в горния ляв ъгъл на Рейна.

ВИДЕО: С измислена дузпа и човек повече Юнайтед прати Ливърпул на дъното

източник: Снимки: Reuters

В 82-ата вече тръгналият на отчаян щурм отбор на домакините получи добър шанс за изравняване, след като Мартин Кели надскочи двама бранители, но с глава прати топката покрай левия стълб.

Победата остави Юнайтед на втора позиция с 12 точки, на една зад лидера Челси. Ливърпул пък вече е в зоната на изпадащите и със своите едва 2 точки заема 18-о място.


szólj hozzá: Liverpool 1-0 Man. United


szólj hozzá: Liverpool 1-1 Man. United


szólj hozzá: Liverpool 1-2 Man. United