Манчестър Сити излезе на върха в Англия след трудна победа като гост над Евертън с 3:2. Мнозина определяха този мач като най-голямото препятствие пред "гражданите" по пътя към титлата, но те го преодоляха.

Въпреки очакванията, че "карамелите" няма да се напъват, за да не поднесат титлата в ръцете на градския съперник Ливърпул, мърсисайдци направиха силен мач и до последно търсеха поне точка.

Те поведоха в резултата рано-рано чрез Рос Баркли, но още до почивката Серхио Агуеро и Един Джеко сътвориха пълен обрат.

В началото на втората част босненецът направи и 3:1, но след попадение на Ромелу Лукаку интригата се върна и остана до самия край, но гостите устискаха на натиска.

Мачът започна с неочакван за предубедените фенове натиск на Евертън. Домакините преследваха победа, за да запазят шансове за Топ 4 и откриха резултата след 11 минути игра.

Тогава младият талант Рос Баркли с феноменален изстрел от границите на наказателното поле препарира Джо Харт и откри резултата.

Гостите обаче реагираха като ужилени и имаха своя шанс да изравнят пет минути по-късно, но Яя Туре и Един Джеко не бяха точни.

До изравняване обаче се стигна в 22-ата минута. Тогава Серхио Агуеро вкара за 1:1 с мощен шут от около 11-12 метра след страхотен пас на Яя Туре.

Лошата новина за "гражданите" обаче беше, че в тази ситуация аржентинецът пак се контузи в слабините и напусна терена. Не е ясно колко време ще е аут.

Последваха силни минути и за двата тима, но следващият гол падна на сметката на Сити и пълният обрат беше осъществен. Негов автор беше Един Джеко.

Босненецът се озова на стрелкова позиция в 43-ата минута, но ударът му беше избит от Тим Хауърд. Впоследствие топката се озова у Джеймс Милнър, който центрира перфектно и Джеко с глава от около 10 метра не остави шансове на Хауърд.

ВИДЕО: Ман Сити трепери до края, но държи титлата в ръце

източник: Gulliver/Getty Images

При този резултат дойде и почивката, а всичко в мача изглеждаше решено в 48-ата минута, когато гостите поведоха с 3:1. Тогава отново точен беше Един Джеко.

Самир Насри проби в наказателното поле на Евертън и с прострелващо подаване намери непокрития босненец, който от близко разстояние прониза Хауърд за трети път.

Но домакините не се бяха примирили с този резултат. В 65-ата минута звездата на Евертън Ромелу Лукаку върна интригата в двубоя, след като засече с глава перфектно центриране на Лейтън Бейнс и направи 2:3.

Въпреки че равенство не устройваше по никакъв начин "карамелите", те се хвърлиха в преследването му до края на мача. Но при една контра в 71-ата минута Пабло Сабалета пропусна да реши всичко с четвърти гол, останал сам срещу Хауърд. Американецът изби удара му.

До края мърсисайдци притискаха съперника си, но освен няколко разбърквания и удари, които Джо Харт с вещина спаси, до друго не стигнаха.

Така Сити взе важната победа и се изкачи на върха. Тимът на Мануел Пелегрини е с 80 точки, с колкото е и Ливърпул, но с девет гола по-добра голова разлика.

Това беше едва втора победа за "гражданите" на "Гудисън" от последните им 16 гостувания, но може да е с цената на титла.

Евертън пък ще изиграе протоколен мач с Хъл Сити в последния кръг, след като със сигурност ще завърши на петата позиция и ще играе в Лига Европа следващия сезон.