Борещият се за живота си във Висшата лига тим на Съндърланд поднесе поредната сензация в края на сезона. В гостуването на Манчестър Юнайтед от 37-ия кръг на първенството „черните котки“ победиха с 0:1 и са все по-близо до оставането си в елита. Единственият гол в мача отбеляза Себастиан Ларсон през първата част, с което нанесе и първо поражение на Райън Гигс като мениджър в Премиършип.

Въпреки общо 17-те си удара по посока вратата на Вито Маноне, „червените дяволи“ така и не успяха да пробият защита на гостите. Те пък от своя страна записаха своята трета поредна победа в шампионата и вече четири мача са без поражение.

Началото на мача обаче можеше да е съвсем различно, като Джон О'Шей за малко не помогна на бившия си тим с нелеп автогол. Защитникът пробва да изчисти топката след центриране от фаул и само няколко сантиметра попречиха на Юнайтед да открие резултата.

В 20-ата минута Патрис Евра бе много близо да открие резултата след центриране от корнер. Френският ветеран стреля с глава, ала точно в центъра на вратата и Маноне успя да се справи.

Девет минути по-късно Нани получи пространство и шутира извън назакателното поле, а топката прелетя не много над напречната греда.

Ответната атака на Съндърланд обаче доведе до единствения гол в мача. Избраният за Играч на месец април Конър Уикъм проби до ъгловото флагче отдясно и центрира към близката греда, където Себастиан Ларсон нахлу от втора позиция и с прецизен шут по тревата в далечния ъгъл препарира Давид Де Хеа.

Почти веднага Хуан Мата имаше шанс да възстанови равенството. Маноне обаче се справи брилянтно с опита на испанеца от около 20 метра.

Второто полувреме стартира с мощни претенции за дузпа от страна на Неманя Видич, като дори и Райън Гигс влезе в диалог с четвъртия съдия. Двамата искаха наказателен удар за игра с ръка в наказателното поле, но такъв не последва.

В 71-ата минута поредният корнер пред вратата на Съндърланд доведе до сериозно разбъркване, а Видич можеше да прати топката в мрежата, но стреля на сантиметри в аут.

В опита да обърнат развоя на срещата на терена се появиха Робин ван Перси и Аднан Янузай, но в 72-ата минута Емануеле Джакерини можеше за втори път да накаже отбраната на Юнайтед. Италианецът се затича към наказателното поле и овладя кълбото, ала изстрелът му срещна лявата греда.

Пет минути преди края „черните котки“ отново треснаха рамката на вратата. Този път Фабио Борини шутира мощно и макар да преодоля Де Хеа, ударът му отскочи от напречната греда.

Така Юнайтед е на път да се прости с надеждите си за евроучастие догодина, тъй като със своите 60 точки и 7-о място в класирането е на 9 зад петия Евертън. „Червените дяволи“ имат да изиграят три мача до края, докато за мърсисайдци те са два, но само точка ще стигне на последните да изхвърлят шампиона от битката за Лига Европа.

Съндърланд пък вече има аванс от три точки спрямо първия под чертата тим на Норич, който е с 32 пункта. Утре „канарчетата“ гостуват на Челси в своя мач от кръга.