Мениджърът на Арсенал Арсен Венгер е готов да помогне на Футболната асоциация в търсенето на нов селекционер на Англия. Изпълнителният директор на ФА Брайън Баруик смята да се срещне с френския специалист, за да потърси съвет кой да замени Стив МакЛарън.

МакЛарън бе уволнен миналата седмица, след като Англия не успя да се класира на Евро 2008, а Футболната асоциация обеща да внимава при избора на негов наследник.

Венгер, който вече обяви, че не иска за заема горещия пост, вярва, че новият наставник ще получи една добра работа.

„Смятам, че следващият треньор ще има едно предимство пред всички останали – ще разполага с време, тъй като няма да участва в първенството догодина,” заяви Венгер пред „Мирър”.

„Онова, което хората не разбират е, че това е много интересна работа, защото с нея има шанс да убедиш всички в каузата си, ако имаш ясна визия за онова, което искаш и начина да го постигнеш,” обясни французинът. „Това е истинска футболна страна, но в момента настроението е лошо. Толкова е зле, че съм сигурен, че страната е готова да застане зад човека, който им покаже правилния път.”

„Не мисля, че това е най-трудната работа във футбола,” продължи босът на Арсенал. „Със сигурност обаче е много напрегната. Мачовете са далеч по-трудни, защото означават много за всеки човек тук. Но не е невъзможно да си вършиш работата, защото в крайна сметка разполагаш с играчи от световна класа. Важно е футболистите да са наясно с това, защото някои от тях, като Рууни, Лампард или Джерард, които са от най-висока класа, със сигурност се чудят „Дали съм достатъчно добър?”. А те са достатъчно добри.”

„Английският футбол е добър – а фактът, че националите играят в едно от най-силните първенства трябва да се използва по правилния начин,” добави Венгер. „Аз подкрепям Англия. Разбира се, тук съм от цели 11 години. Мога да разбера какъв шок е за страната да не се класира за Евро 2008. Причината е, че всеки обича футбола и обича националния отбор.”

„Но има три години до следващото голямо първенство и това време може да се използва добре, за да се изгради нещо специално,” допълни Арсен Венгер, който смята, че следващият треньор трябва да е англичанин. „Такива са моите убеждения,” отбеляза той. Но ФА може да си избере когото поиска, и аз ще им помогна, ако мога.”