Да посетиш всички 93 стадиона от английската Футболна лига по време на мач е нещо, което би отнело години и на най-заклетите фенове. Един такъв обаче успя да го направи за по-малко от 6 месеца!

В събота след 189 дни и изминати 22 хиляди мили, фенът на Дарби Каунти Ед Ууд посети последната си дестинация - стадионът на Рочдейл "Ойл Арена".

Официалният рекорд на Гинес включва всички 92 стадиона на отбори от Футболната лига плюс този на Беруик Рейнджърс, които са били част от системата при първото поставяне на рекорда през 1968 година.

Досегашното най-добро постижение също е доста впечатляващо - 237 дни. Ед обаче успя да го подобри с 48 дни.

"Нужно е много планиране", обяснява своето постижение живеещият в Лийдс 51-годишен фен. "Упражнявах се през 2015-16. Гледах програмата, за да разбера как и защо се местят мачовете."

"Много малко мачове от Лига 1 и Лига 2 се преместват, така че знаеш, че те се провеждат в събота и вторник. Останалите се нагласяват спрямо това, имайки предвид телевизионните промени и размествания на програмата. Обикновено знам телевизионните мачове, на които отивам."

"Трябва и малко късмет. Нюпорт срещу Барнет бе във вторник вечер след предишно отлагане с никакви други мачове същата вечер, а последният ми мач (Рочдейл - Чарлтън) бе преместен, благодарение на ФА Къп."

Всъщност Ууд е бил притежател на рекорда през сезон 1991-92, но сега е бил вдъхновен отново да го направи свое притежание.

"Най-голямата причина да го направя отново е, че баща ми почина през 2014. Не исках просто да ходя на работа, да се пенсионирам и да умра. Работех здраво и исках да счупя стереотипа. Събуждане, здрава работа и лягане - това беше моята рутина."

"Чувствам, че мога да направя повече. Щеше да бъде ново преживяване, което да ме презареди."

"Получавах и предизвикателства от приятели, включително: отиди на мач с някого със същото име, направи си селфи с президента и влез в съблекалните - не успях да го направя навсякъде, но беше забавно."

А как Ууд е доказвал присъствието си на всеки стадион: "Писмени потвърждения от стюардите на мача, две снимки (преди и след мача) и билет са всичко необходимо, за да докажеш присъствие."

А кой е най-добрият мач, който Ууд е гледал по време на поставянето на рекорда? Победата на Тотнъм с 2:0 над Челси на "Уайт Харт Лейн в началото на годината".

Припомнете си този мач: