Все още настоящият собственик на Ливърпул Том Хикс обяви, че до последно ще оспорва продажбата на клуба, която според него е незаконна. Вчера президентът на клуба Мартин Броутън официално обяви, че е постигнато споразумение за продажбата на контролния пакет акции на американската компания Ню Инглънд Спортс Венчърс (NESV).

Броутън, който бе назначен на президентския пост през април, разкри пикантни подробности около сделката и самото гласуване на Борда на директорите. В интервю за официалния сайт на клуба той обяви, че Хикс и Джилет се опитали да уволнят административния директор Крисчън Пърслоу и търговския бос Йън Ейър и на тяхно място да назначат свои хора в лицето на Мак Хикс (син на Том Хикс) и Лори МакКътчън (шеф в компанията Хикс Холдингс), които да се противопоставят на евентуалната продажба.

Според Броутън обаче, тези действия на Хикс са нелегитимни, тъй като през април американецът е подписал споразумение с „Кралската банка на Шотландия”, която е основен кредитор на клуба, в което ясно е упоменато, че Хикс няма правото да отстранява или назначава нови членове в Борда на директорите без изричното съгласие на Мартин Броутън.

Действията на Хикс и Джилет са обясними, тъй като ако сделката стане факт, двамата ще загубят близо 150 млн. паунда. Няколко часа след изявлението на Броутън, говорителят на Том Хикс в Ню Йорк, коментира, че твърденията му не отговарят на истината.

„Няма подобни споразумения с Броутън и съставът на Борда на директорите е законно променен. Новият борд не одобрява предложението на Ню Инглънд Спортс Венчърс”, заяви Марк Семър, говорител на Хикс.

След отказа на Броутън да приеме действията на Хикс, конферентният разговор е продължил, въпреки че американецът затворил телефона. Президентът на „червените” е убеден, че действията му са напълно легални, но официално сделката ще може да бъде обявена след края на съдебните процедури, които следват оттук нататък. Очаква се съдът да се произнесе по случая в края на следващата седмица.