„От трън, та на глог”.. са казали отдавна хората. Поговорката се използва в случаите, когато от нещо лошо се натресеш на нещо още по-зле. В момента сентенцията може да олицетвори ситуацията в Ливърпул, но е възможно след време тя да се окаже и напълно невярна. Изминалата нощ беше много бурна. За клуба, за феновете, за собствениците, за всички хора свързани по някакъв начин с Ливърпул. Клубът бе продаден. За втори път в рамките на три години. Ако някой ми разказваше тази история след време, може би нямаше да му повярвам, но все пак фактите са си факти – Ливърпул има нов собственик.

Искаше ми се в коментара си да не споменавам имената на двама човека, но явно сценарият няма как да мине без тях - Хикс и Джилет. В последните три години, за привържениците на „червените” те се превърнаха в синоним на думи като омраза, пошлост, лъжа и изобщо всички гадни неща, които ви идват на ум в момента. Двамата янки направиха всевъзможни опити да затрият мърсисайдския колос от футболната карта на света. Трябва да признаем, че донякъде успяха. За три години Ливърпул записа най-срамната страница в иначе илюзорната си история. Стигна се дотам отборът да се превърне в едно посредствено копие на футболен клуб, който в момента се намира в зоната на изпадащите, а не в противоположния край на временното класиране и всичко това благодарение на двамата американци, които пристигнаха в града на Бийтълс с множество закани и обещания. За съжаление или може би вече за радост, Хикс и Джилет не успяха да изпълнят нито едно от тях, а напротив. За три години двамата успяха да натрупат умопомрачителни дългове на гърба на клуба, зарязаха проекта за новия стадион още след първата му копка, феновете напразно чакаха обещаните гръмки трансфери. В тези три години клубът бе раздиран от невиждани скандали, които в крайна сметка докараха тима до положението, в което се намира в момента.

Върхът на тяхната наглост дойде вчера, когато двамата се опитаха да саботират продажбата, уволнявайки двама от членовете на Борда на директорите. Ход, който за щастие обаче едва ли ще бъде признат от съда. Двамата дойдоха на „Анфийлд” с куп лъжи и си тръгват именно като такива – лъжци. Плановете им за бързи печалби и успешен „мърчандайз” увиснаха във въздуха и освен с подвити опашки си тръгват и без цент печалба, дори напротив – с огромни загуби.

От днес Ливърпул има нов собственик. Това е компанията Ню Инглънд Спортс Венчърс, която успя да възроди бейзболния тим на Бостън Ред Сокс. „Червените чорапи” записаха две титли в последните шест години, нещо което не се бе случвало в последните няколко десетилетия, въпреки славните традиции на този клуб. Първосигналното притеснение за привържениците на Ливърпул може би идва от факта, че новият силен човек на „Анфийлд” отново е.. американец. Президентът на клуба Мартин Броутън, който е човекът финализирал продажбата, обаче побърза да успокои феновете. Дали е имал право ще покаже само времето. Вариантите оттук насетне са само два – или Ливърпул ще продължи да копае в дъното, или пък ще напомни за славното си минало и отново ще се върне там, където му е мястото. За второто обаче ще трябва време и търпение.. и разбира се безрезервна подкрепа, която клубът, отборът и футболистите ще получат със сигурност. Пътят ще бъде дълъг и трънлив, такъв, какъвто е бил неведнъж за Ливърпул в миналото.

Ливърпул е нещо много повече от футболен клуб. Ливърпул е едно истинско семейство за милиони по света. Ливърпул е нещо специално, а специалните неща си остават такива завинаги. Започнах коментара си с поговорка, нека и така го завърша: „Където е текло, пак ще тече...”