Легендата на Манчестър Юнайтед – сър Алекс Фъргюсън разкри причината за периодичните травми на носителя на златната топка за 2001 година - Майкъл Оуен.

Според шотландеца проблемът се корени в юношеските години на англичанина, когато през 1997 година участва на световното първенство за младежи в Малайзия. Там той блесва с 3 гола, но липсата на почивка след това преди предстоящия сезон, му се е отразила в дългосрочен план.

В предговора на книгата на Оуен, сър Алекс пише следното:

„Винаги съм смятал, че в кариерата на един играч има повратни моменти – дебюта им за първия състав, първия им гол или сватбата им, защото това са крайъгълни камъни. Според мен, проследявайки кариерата на Майкъл, един от тези съдбоносни мигове бе през 1997 година, когато игра за младежкия отбор на Англия".

"В състава имаше две от нашите момчета – Джон Къртис и Рони Уоуърк. Бяха преуморени и решихме да им дадем един месец почивка, за да се възстановят физически. Но не и Майкъл. Той се впусна директно в първия състав. Години по-късно разговарях с Жерар Улие и той се съгласи с мен, че Майкъл не е имал време да се развие технически и физически. Не мога да твърдя категорично, че това беше основната причина за проблемите му с подколенните сухожилия.”