Екип на предаването „Код Спорт“ по ТВ+ бе на митичния стадион „Анфийлд“, където ветераните на Ливърпул и Байерн направиха атрактивно 5:5 с благотворителна цел. Някои от звездите дадоха ексклузивни интервюта за българските зрители.

Рекордьорът по мачове за Норвегия и носител на трофея в Шампионската лига с Ливърпул през 2005 година Йон Арне Рийзе също бе сред големите звезди.

-  Г-н Рийзе, много поздрави от България. Отново играхте срещу Байерн, но този път за легендите. Помните ли, че първият ви мач за Ливърпул бе точно срещу този съперник?

- Няма как да не помня. Дебютирах за Ливърпул в Монако срещу Байерн за Суперкупата на Европа. Тогава вкарах и първия си гол за отбора. Много добър старт за кариерата в един велик клуб като Ливърпул. Затова няма как да не се радвам, че Байерн пак ми е съперник.

- Вие бяхте част в един от най-великите мачове в историята – финала на Шампионската лига между Ливърпул и Милан в Истанбул. Бихте ли ни разказали двубоя през вашите очи?

- По това време Милан беше най-добрият отбор в света и трябваше да се изправим точно срещу него. Уникално бе да спечелим, а за начина да не говорим. Бихме с дузпи и накрая не можехме дори да празнуваме. Толкова бяхме уморени. Това е най-великият момент в кариерата ми. Всеки футболист е горд да играе във финал на Шампионската лига. Аз пък съм от късметлиите, които успяхме да го спечелим. Никой не може да ми го вземе.

- Изпуснахте една от дузпите. Какво помислихте, когато вратарят Дида спаси удара ви?

- Ужасно бях разочарован. Ритнах топката с всичката ми останала сила. А толкова исках да вкарам. За щастие Милан вече имаше два пропуска и моят не се оказа фатален. Все още водихме. Но въпреки това бях бесен на себе си. Все пак накрая спечелихме Шампионската лига и бях много горд.

- Тогава вашият лидер бе Стивън Джерард, който е изключително популярен в България. Всички по света знаят какъв футболист е Стиви Джи, но ще ни кажете ли какъв човек е?

- Момче, което е здраво стъпило на земята. Даже понякога е доста срамежлив. Извън терена не говори много, спокоен е. Но е велик капитан, който винаги се грижи за съотборниците си. Първи идваше на тренировка и когато някой влезе, веднага го пита: „Как си? Наред ли е всичко? Как е семейството? Как се чувстваш?“ Великолепна личност и приятел. Играхме заедно седем години и се познаваме перфектно. Затова всяка минута с него, както бе срещу Байерн, е чест за мен.

- Ливърпул е велик клуб, който твърде дълго не може да стане шампион на Англия.

- Уф, труден въпрос. Нашият отбор наистина е доста силен сега. Но Манчестър Сити се оказа прекалено добър през сезона. Ако догодина играем по същия начин както сега, ще можем да се борим за титлата. Ливърпул е отбор, който винаги се бори за титлата. Така ще бъде и през следващия сезон, надявам се този път да успеем. Трябва да направим следващата стъпка и да хвърлим ръкавица на Манчестър Сити.

- Какво знаете за българския футбол? Имали ли сте срещи с наши играчи?

- Играл съм срещу няколко ваши футболисти, но най-добрите ни спомени са от Христо Стоичков. Той е един от най-великите в историята на целия футбол. Но да призная честно нямам особени спомени от вашия футбол.

- Срещал сте Димитър Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров във Висшата лига.

- Факт е, всички, които изброихте бяха много силни футболисти. Знам, че България винаги е създавала много силни играчи.

- И накрая каква е вашата прогноза за Шампионската лига и световното първенство?

- В Шампионската лига се надявам, че Ливърпул може да е крайният победител. Но е прекалено трудно, когато на четвъртфиналите са отбори като Барселона и Реал (Мадрид). На световното първенство никога не можеш да подценяваш Бразилия. Но мисля, че Германия и Франция са най-силните. Имайте предвид и Белгия. Моят голям фаворит е Германия.