Сезон 2018/2019 в Англия днес ще получи своето марково начало. Макар че футбол вече се играе в долните 3 от 4-те професионални дивизии, цялото внимание ще бъде вперено в дуела за Къмюнити Шийлд между шампиона Манчестър Сити и носителя на ФА Къп Челси.

На „Уембли” манчестърци и лондончани започват екшъна в 17 часа българско време, като можете да наблюдавате мача чрез прякото предаване на DIEMA SPORT 2 и онлайн на PLAY DIEMA XTRA.

Срещата се явява официален дебют за новия наставник на Челси Маурицио Сари, затова всички ще са още по-любопитни как точно италианецът ще замени уволнения си сънародник Антонио Конте. Колоритният специалист има шанс да запише и интересно постижение: ако днес тимът му победи, то той ще стане вторият мениджър от ерата на Висшата лига, който е печелил трофей в първия си мач (след Дейвид Мойс с Манчестър Юнайтед през 2013-а). „Първо, вниманието ми е насочен към това, че ще играем на „Уембли”, тъй като за първи път ще стъпя на този стадион. Мачът ще бъде много труден за нас. Искам да победя, защото е много важно веднага да започнем с трофей”, коментира Сари преди срещата.

Неговият колега и конкурент от Сити – Хосеп Гуардиола пък говори открито как няма търпение да започне съперничество със Сари. Испанецът изрази увереност, че стилът на италианеца много бързо ще се впише във Висшата лига. „Радвам се, че той ще е тук във Висшата лига. Всяка седмица ще научавам много само като гледам отбора му. Изгледах трите им срещи дотук. Той си разбира от работата, за кратко време отборът започна да играе така, както той желае”, заяви Гуардиола.

За „гражданите” официален дебют може да направи най-скъпата лятна покупка Рияд Марез. Алжирецът превъзмогна травмата си в глезена и е готов за игра. Звездите Кевин де Брюин и Рахийм Стърлинг със сигурност отпадат от сметките просто защото още не са се върнали от по-дългите си ваканции.

В лагера на Челси Рубен Лофтъс-Чийк тренира пълноценно през седмицата и определено е опция пред Сари. Уилиан все още е на почивка, което отваря още един шанс пред 17-годишния Калъм Хъдсън-Одой да блесне пред новия треньор.

Статистиката преди мача:

- Челси ще се опита да спечели трофея за първи път от 2009 година насам, когато надви Манчестър Юнайтед с 4:1 след дузпи. „Сините” неизменно бяха на губещата страна в последните си 4 мача за Къмюнити Шийлд.

- Манчестър Сити за последно вдигна трофея през 2012-а, като победи настоящия си противник Челси с 3:2. Мачът се игра на „Вила Парк”.

- За трети път Челси и Манчестър Сити се срещат за мач на „Уембли”. Най-скорошния от тях – през април 2013-а в полуфинала за ФА Къп – Сити спечели с 2:1.

- Челси загуби последните си два мача срещу Манчестър Сити. Тимът не е допускал три поредни поражения от „небесно сините” от септември 2010.

- Мениджърът на Сити Пеп Гуардиола има общо 4 мача на „Уембли” (3 победи, 1 реми), като всеки от тях идва в различен турнир (Шампионска лига през 2011-а, ФА Къп през 2017-а, Купа на лигата и Висша лига през 2018-а).

- Последните четири издания на мача за Къмюнити Шийлд бяха спечелени от носителите на ФА Къп. През 2013-а Манчестър Юнайтед бе последният шампион на Англия с триумф в сблъсъка.

- Манчестър Сити спечели двата си последни мача на „Уембли ” – 3:1 над Тотнъм през април в първенството и 3:0 над Арсенал във финала за Купата на Лигата. „Гражданите” не са печелили три пъти поред на „Уембли” от март 1970 година.

- Челси има 20 победи на „Уембли”, само Тотнъм (32), Манчестър Юнайтед (23) и Арсенал (21) имат повече.

- Нападателят на Манчестър Сити Серхио Агуеро вкара 5 гола в последните си 5 мача срещу Челси, в това число хеттрик през април 2016-а.

- Няма друг играч на Манчестър Сити с повече голове на „Уембли” от Серхио Агуеро (3 на брой, колкото има и напусналият вече Яя Туре).