Поне 20 футболни звезди са гейове и се страхуват да "излязат наяве". Това заяви бившият директор на Лийд Дейвид Хейг. Той говори по темата с хомосексуализма сред футболистите като заяви, че е крайно време играчите да споделят открито, че са гейове.

Хейг, който не крие своята хомосексуалност, бе директор на Лийд през сезон 2013-14 и сподели, че в този период много футболисти, пазещи в тайна факта, че са гейове, са се обърнали към него са подкрепа.

"20 според мен е добро число, въпреки че може и да е по-ниско от реалното", сподели той. "Те все още играят, в Премиършип и в Чемпиъншип, но няма да назова имена, защото лов на вещици не помага на никого."

"Младите звезди рекламират марки със спонсори и да си гей все още се счита за негативно нещо. Изведнъж да станат известни със сексуалността си няма да е приятно. Но футболът се нуждае от това те да излязат наяве. Тези, които го направят ще бъдат смели, но ще получат и огромна подкрепа."

Погба с насърчителни думи до гейовете сред футболистите

Според него разкритието на футболистите може да повлияе позитивно на клубовете им и от маркетингова гледна точка: "Да подкрепят своите гей футболисти би било много полезно за клубовете от комерсиална перспектива. Клубовете могат да привлекат нови фенове в световен мащаб от отразяването. Но играчите все още се страхуват да си признаят."

"Не мисля, че в днешно време гейовете футболисти ще имат ужасни моменти. Мисля, че играчите, които излязат наяве ще получат подкрепа. Съперниковите фенове, които се напият, ще бъдат по-агресивни.

Бивш футболист от Висшата лига: Играх с трима гей съотборници

Във Великобритания има 4 хиляди професионални футболисти, но нито един от тях не е заявил, че е гей. Според Хейг това все още се смята за "срамна тайна" и е време да се промени. Неговите думи идват няколко дни, след като бившият белгийски футболист Карл Хьофкенс обяви, че в Уест Бромич е имал двама съотборници с хомосексуална ориентация.

"Те не крият какви са в съблекалнята. Не се крият от хората, които ги познават. Ходят по гей барове и не крият партньорите си", обясни бившият шеф в Лийдс.

Самият Хейг напусна Лийд през 2014, след като клубът бе купен от Масимо Челино. След това заживя в Дубай преди да се завърне на Острова, където ръководи хотел.

Първият официален футболен фенклуб от гейове е факт

Юнайтед стана партньор с гей, лесбийки, бисексуални и трансджендър