Бившият защитник на Уест Бромич Албиън Карл Хьофкенс разбуни духовете във Висшата лига с признанието, че по време на престоя си при „дроздовете” е имал за съотборници двама футболисти с хомосексуална ориентация.

Темата затова за гейовете в професионалния футбол стана модерна през последните години, като има множество гласове „за” и „против” за това те да се разкриват публично.

Погба с насърчителни думи до гейовете сред футболистите

39-годишният днес Хьофкенс изкара два сезона в Стоук Сити между 2005 и 2007 година, след което „дроздовете” го купиха срещу 750 хиляди паунда. На „Дъ Хоутърнс” той също изкара 2 години, а след изпадането през 2009-а той бе освободен.

„Играх редом до трима хомосексуални футболисти, в това число един, който беше доста сериозно име”, призна Хьофкенс пред белгийския вестник „Де Зондаг”.

„Те не криеха кои са в съблекалнята. Единият беше в Брюж, а другите двама бяха в Англия. Няма да ги назовавам поименно, тъй като ще уважа молбите им.”

Юнайтед стана партньор с гей, лесбийки, бисексуални и трансджендър

„Единият от тях дори идваше на тренировки със своя приятел. Те ни молеха да запазим тайната им от външния свят, но не ме питайте защо. Намирам за странно, че хомосексуализмът все още е табу във футбола. Това е жалко.”

„Надявам се, че някой топ играч един ден ще се изправи и ще каже: „Аз съм гей – и какво от това?” Тогава табуто най-накрая ще изчезне.”

„Ако аз бях гей, определено щях да си призная. Това все пак е нещо, което се приема навсякъде в обществото”, завърши Хьофкенс.

Към момента няма действащ футболист от Висшата лига, който се е разкрил като гей. Бившият играч на Астън Вила Томас Хицълшпергер го направи едва през 2014 година, когато вече беше прекратил кариера.