Официални лица от Висшата лига на Англия, Футболната асоциация и Английската футболна лига се срещнаха с шефове на социалната мрежа Туитър по-рано днес, за да обсъдят планове за справяне с расистките туитове, циркулиращи все по-често в социалната платформа, съобщава Independent.

Казусът придоби все по-голяма тежест в последните седмици, след като футболисти от водещите отбори на Висшата лига станаха обект на расови обиди в онлайн пространството. От тях пострадаха Маркъс Рашфорд и Пол Погба от Манчестър Юнайтед, Тами Ейбрахам от Челси, а крилото на Рединг – Яку Мейте се изказа остро под омразно съобщение в Инстаграм.

Няколко водещи играчи призоваха да се вземат мерки от компаниите на социалните мрежи. Организацията Kick it out настоя Туитър и останалите платформи да се изправят срещу „коварния проблем“.

Футболната асоциация разкри в изявление, че са започнали разговори, въпреки че не се поясняват детайли към подхода на действия, заявявайки единствено, че „конструктивните разговори“ ще продължат.

„Футболната асоциация, Висшата лига и Английската футболна лига днес се срещнаха с Туитър относно продължаващите опасения от дискриминация и омразни прояви в платформата,“ гласи съобщението.

„Срещата беше продуктивна и обещаваща и даде и на двете страни – футболните власти и Туитър, възможността да проучи някои от специфичните проблеми около това неприемливо поведение в мрежата и извън нея. Всички се съгласиха да продължат и развият тези конструктивни дискусии“, завършват от ФА.