Ръководството на Саутхемптън официално обяви назначението на Ралф Хазенхютл за мениджър на тима след уволнението на доскорошния наставник Марк Хюз.

51-годишният специалист парафира за 2,5 години със „светците”, а основната му мисия ще бъде да ги преведе успешно през битката за оцеляване. Чисто документално назначението му влиза в сила от четвъртък, 6 декември.

На този етап Хазенхютл няма да води свой екип, а ще работи с досегашните помощници на Марк Хюз – Кевин Дейвис (асистент-треньор), Дейв Уотсън (треньор на вратарите) и Алек Грос (шеф на отделна по спортни науки).

Хазенхютл си изгради сериозно реноме в Германия, където често го наричат „австрийския Юрген Клоп” или „Клоп на Алпите”. Неговите тимове винаги играят енергичен и атакуващ футбол, докато същевременно гласуват доверие на множество млади играчи. За последно Хазенхютл беше начело на РБ Лайпциг, който изведе до второ място в Бундеслигата при дебютната кампания на тима в немския елит.

„Спешната нужда да намерим обратен път към реализирането на нашия потенциал и към позитивните резултати не биваше да бъде подценена”, заяви президентът на Саутхемптън Ралф Крюгер. „По тази причина сме екстремно доволни от факта, че Ралф Хазенхютл се съгласи да стане нашият нов мениджър и да направи всичко по силите си, за да си поведе по този път.”

„Този мениджър ще ни предложи един свеж старт, като много бързо Ралф се оформи като идеалния кандидат за поста. Като треньор той обединява страст, структура, комуникативен стил, работна етика и апетит за растеж, които резонират с традициите на Саутхемптън. Бързите леки и безпроблемни преговори подчертаха още повече характера му като човек.”

„Хазенхютл влезе в нашето полезрение още в дните си при Инголщад, където показа качества, които днес считаме за нужни в клуба. Оттогава досега той разви своите умения с поредица успехи в Бундеслигата, където води прогресивния и амбициозен РБ Лайпциг”, добави Крюгер.

Хазенхютл заварва Саутхемптън на незавидното 18-о място (точно под чертата на зоната с изпадащите) с едва 9 точки след 14 кръга.