Съвсем очаквано звездата на Лестър Рияд Марез бе обявен за Футболист на Африка за 2016 година.

Алжирският национал получи заслуженото признание за невероятния си сезон, през който бе в основата на спечелената титла на Англия с "лисиците".

Марез изпревари в класацията нападателят на Борусия Дортмунд Пиер-Емерик Обамеянг, който спечели наградата през миналата година.

Марез завърши кампанията през 2015-16 със 17 гола и 11 асистенции, с което заслужи и наградата за Най-добър играч на Премиършип.

Първата половина за него не бе толкова впечатляваща с 3 гола и 2 асистенции, но пък изведе отбора си до първото място в групата в Шампионската лига, реализирайки 4 попадения.

Асът на "лисиците" получи 361 гласа докато Обамеянг остана втори с 313. Нападателят на Ливърпул Садио Мане е трети със 186.

И за тримата сега е време да насочат вниманието си към Купата на Африка, която ще се проведе в родината на Обамеянг Габон.

Младият ас на Арсенал Алекс Иуоби бе обявен за Най-добър млад футболист на Африка, а неговият африкански сънародник Келеши Ихеаначо (Манчестър Сити) е Най-обещаващ футболист на континента.