Животът на Върджил ван Дайк не винаги е бил толкова бляскав и светъл като сега. Защитникът на Ливърпул не е известен с мръсната си работа, но не такива са били обстоятелствата около него преди 10 години.

Днес той е един от най-добрите бранители в света, но пътят му е преминал и през трудни моменти. Играчът на сезона в Англия някога е бил просто мияч на чинии, като е припечелвал по 3 паунда на час в ресторант в Бреда.

Едва 17-годишен Върджил ван Дайк е трябвало да се препитава, работейки в кухнята на втория етаж на заведение за бързо хранене в родния си град в Холандия.

Върджил ван Дайк

източник: Gulliver/GettyImages

Защитникът, роден от майка от Суринам и баща холандец, се подготвя във футболната школа на Вилем II и умело съчетава тренировките, ученето и работата.

Жак Липс, собственик на ресторанта, се е опитвал да откаже младия талант от мечтата му да стане професионален футболист, за да се съсредоточи върху почистването на чинии.

Голяма награда - Ван Дайк е играч на сезона в Англия

„Той беше добър работник, търкаше усърдно чиниите и вършеше работата си добре. Той беше винаги тук, в най-натоварените вечери на заведението. Тренираше усилено, за да се опита да стане професионален играч и се присъедини към академията на Вилем II”, разкри бившия му работодател.

След като подписва в Грьонинген, защитникът влага парите си за шофьорски курсове, за да захвърли най-после своя велосипед.

Върджил ван Дайк

източник: Gulliver/GettyImages

Трудните дни на защитника не спират до тук, повече топ тимове от Холандия също не могат да оценят таланта му. Аякс, ПСВ и Фейенорд решават, че Ван Дайк не се вписва в плановете и начина им на игра. Прекалено е небрежен с топката, за да им се хареса. Години по-късно вече всички знаят, че това е било грешка.

Проблемите обаче едва сега започват. Още докато е играч на Грьонинген получава болки в корема. След изследвания се оказва, че в апендикса му се е развил абсцес. Животът му се оказва в опасност, но след 4-месечна рехабилитация отново си стъпва на краката. И продължава с нови сили, макар и с 12 килограма по-слаб.

„Майка му го отведе в болницата, защото не можеше да чака повече. Престоя там го направи много слаб, затова и се забави с половин сезон. Поставихме го на индивидуална програма, започна по-леко в началото, но когато започна да играе показа стойността си”, сподели Робърт Маскант, тогавашен шеф в Грьонинген.

Върджил ван Дайк

източник: Gulliver/GettyImages

През 2013 година Върджил ван Дайк става част от Селтик, откъдето тръгва пътят му към Саутхемптън, а след това и към Ливърпул.

Днес защитникът на „мърсисайдци” е вярващ, може би не в толкова голяма степен, но вярата е онова, което му помага в трудните моменти, за да стигне до деня, в който може да нарече себе си най-добрият играч за сезона във Висшата лига – негова сбъдната мечта.