Арсенал постигна много важна победа с 2:1 над Манчестър Сити в изключително зрелищно дерби, което сложи край на 17-ия кръг в Премиършип. На "Емирейтс" двата отбора изиграха страхотен двубой, в който станахме свидетели и на много красиви попадения.

Домакините поведоха с 2:0 след голове на Тио Уолкът и Оливие Жиру в края на първото полувреме, а през втората част "гражданите" успяха единствено да върнат едно попадение чрез феноменално изпълнение на Яя Туре.

Със спечелените три точки Арсенал даде много сериозна заявка за титлата в Англия. Тимът на Арсен Венгер ще посрещне Коледа на второ място с 36 точки, на 2 зад лидера Лестър и на 4 пред Ман Сити.

Двубоят започна със сериозно превъзходство за „гражданите“, които в първия половин час определено бяха по-добрият отбор на терена и направиха пропуски чрез Фернандиньо и Кевин Де Брюин.

В 32-ата минута белгиецът пропусна най-добрата възможност до този момент, след като напредна мощно при контра атака, но вместо да подаде на непокрития Давид Силва, стреля и топката излезе на сантиметри от гредата.

Още в ответната атака обаче Арсенал откри резултата с на практика първия си удар в мача. Голът бе дело на Тио Уолкът, който получи топката от Месут Йозил, върна се с метър назад в търсене на по-добра позиция и очевидно намери такава, защото с великолепен удар от границата на наказателното поле вкара в далечния ъгъл за 1:0.

Изглеждаше, че при този резултат двата тима ще се оттеглят на почивка, но вместо това в първата минута на добавеното време Оливие Жиру удвои аванса на своя тим. Асистент за пореден път бе Йозил, който намери французина в наказателното поле, а голаджията промуши топката през краката на Харт за 2:0.

Второто полувреме започна с натиск на домакините, които явно бяха на гребена на вълната след двата гола. Те обаче не успяха да се възползват и да вкарат трети гол, който да сложи точка на спора. Джоел Кембъл пропусна от великолепна позиция в наказателното поле, а Отаменди изчисти топката пред връхлитащия Жиру, който най-вероятно щеше да реализира.

В 59-ата минута чудесна комбинация между Йозил и Кембъл стигна до Рамзи, чийто удар от близко разстояние бе спасен от Джо Харт с глава.

Сити така и не намираше пътя към вратата на съперника, но сякаш от нищото Яя Туре избухна с феноменален гол. В 82-ата минута котдивоарецът получи пас пред наказателното поле и с изящен удар с вътрешната част на ходилото придаде перфектна траектория на топката, която влезе неспасяемо в горния ляв ъгъл на вратата.

Още в ответната атака Арън Рамзи пропусна възможност за трети гол, а в оставащите минути до края „гражданите“ се хвърлиха в атака в опит да изравнят и не бяха далеч от това. Вилфред Бони и отново Туре обаче не успяха да уцелят рамките на вратата и в крайна сметка Арсенал стигна до трите точки.