Лестър и голяма част от футболния свят скърбят за азиатския бизнесмен Вичай Сривадханапрабха.

61-годишният предприемач загина след катастрофа със своя хеликоптер в близост до стадион "Кинг Пауър" - мястото, на което той и целият клуб успяха да сътворят едно от съвременните футболни чудеса, спечелвайки шампионската титла на Англия през сезон 2015/2016 г.

Тайландецът с китайски корени преобрази "лисиците" в последните 8 години. Вичай купи Лестър през 2010-та година за 39 млн. паунда, изчисти дълговете на клуба и започна да инвестира постепенно в играчи и материална база. Все още тимът бе в долните нива на английския футбол, но бизнесменът видя необятно поле за развитие.

4 години след придобиването на Лестър, Вичай му помогна да се завърне в Премиършип. Две години след това дойде и митичният триумф, който някои букмейкърски къщи оценяваха с коефициент 5000:1.

След като пое управлението на „лисиците“ през 2010 г., той бе попитан защо се наема със задачата да издържа футболен клуб. В едно от редките си интервюта, той отговори: "Защото имат същите цветове като моята компания - "King Power Duty Free".

Спомен за Вичай Сривадханапрабха

източник: Gulliver/GettyImages

Няма начин обаче да е имало още доста зад осъществяването на тази сделка с оглед на рекламния и търговски тласък, който носи издържането отбор от най-силното първенството в света. А големият бизнес се нуждае от своята голяма реклама.

Според мнозина Вичай е бил тих, скромен и щедър човек, който бързо-бързо се е влюбил в Лестър, хората работещи в клуба и феновете му. Някои привърженици бяха леко скептични относно неговото пристигане в Централна Англия, но в крайна сметка се оказва, че тайландецът е човек, който държи на думата и не се отказва лесно от целите, които си поставя.

Вичай бе много чест посетител на мачовете на "лисиците", с което показва привързаността и уважението си към цялата общност, която подкрепя клуба. Когато обаче предприемачът не може да присъства на "Кинг Пауър", неговият син - Айуат, е там.

Бизнесът сякаш остава на заден план за фамилия Сривадханапрабха, когото на терена излязат футболистите на Лестър.

След като купува клуба от Милан Мандарич, Вичай незабавно погасява 103 млн. паунда заеми, освобождавайки клуба от всякакви задължения. След това идва ред и на инвестициите, които започват да изграждат структурата на Лестър отвътре - инфраструктура, нова тренировъчна база, която струва 100 млн. паунда.

Също така Вичай прави директни "подаръци" на феновете, спечелвайки техните сърца - безплатен транспорт за гостуващите мачове на тима. Безплатна бира и лакомства за децата на "Кинг Пауър" в седмицата на рождените му дни.

Даренията, които прави азиатецът, също стоплят душите на гражданите на Лестър. Босът на "лисиците" осъществява два транша от по 1 млн. евро за местната болница, помагайки за закупуването на апаратура и осигуряването на по-добро условия за болните.

Що се касае до футбола, бизнесменът винаги е бил близо до треньорския щаб, стремейки се да удовлетвори всички възможни искания. Вичай е имал силна връзка с играчите на тима, подкрепяйки ги в трудните им моменти и обменяйки мнения с тях за развитието на клуба.

След спечелването на титлата през 2016 г., бизнесменът осигури на играчите по една суперлуксозна кола, както и тузарски екскурзии до екзотични дестинации.

В митологията на клуба остават и лудите нощти, в които самият Вичай е извеждал играчите в най-нашумелите ресторанти, казина и барове, за да полеят успеха. Нищо не е твърде скъпо за тайландския милиардер.

Не всички решения на Вичай обаче бяха одобрявани със затворени очи от всички. Уволненията на Найджъл Пиърсън, Клаудио Раниери и Крейг Шекспир със сигурност имаха своите критици.

В крайна сметка обаче босът остана човек, който държи на мнението на другите и често се съобразява с него.

Наследството на Сривадханапрабха остава за поколенията. По неговото време и с неговите пари Лестър сътвори една от най-изящните футболни притчи в цялата история на играта – титла в най-конкурентното и най-силно ангажираното финансово първенство в света – Висшата лига.

4. Шинджи Оказаки (Япония)  от Майнц 05 в Лестър Сити срещу 9,5 милиона евро (2015 година). Отбелязаните 27 гола в 65 мача от Бундеслигата казват достатъчно. Лисиците поеха риск с него, а нападателят, макар и с не чак толкова много голове, имаше своята роля в приказната титла на Висшата лига през 2015/2016.

източник: Gulliver/Getty Images

Тези времена никога няма да бъдат забравени.

Феновете на Лестър вече искат статуя на Вичай пред „Кинг Пауър“. Почитта на тези хора, към човека от Далечния Изток, няма как да се опише, защото само те знаят какво направи той за тях.

Вичай Сривадханапрабха остава в историята не само като футболен президент. А и като нещо много повече. Като символ.

Той промени визията на един клуб и го накара да мечтае, че може да повали наглед по-силните, по-големите и по-богатите. Това ще да е изводът от съвместна одисея на Вичай и Лестър.

Още по темата:

Семейството на собственика на Лестър пристигна в Англия

„Черният“ 10-ти кръг във Висшата лига

Властите в Англия обявиха имената на жертвите на трагедията в Лестър