Мениджърът на Арсенал Арсен Венгер вярва, че неговият титулярен страж Петър Чех има още много години пред себе си най-високо ниво.

Вчера ветеранът навърши 35 години, а днес му предстои да изиграе последния шампионатен мач от сезон 2016/2017 във Висшата лига. На Острова започнаха да се чуват мнения, че при чешкия национал вече се наблюдава спад и може би вече не е сред топ вратарите на планетата. Основа за тези твърдения бе слабата форма на вратаря през зимните месеци, макар че в последно време снажният страж е на познатото ниво.

Рекордьорът Чех отбеляза мач №400 във Висшата лига

Преди две години Венгер действа решително за да привлече тогава 33-годишния Чех и не липсваше учудване от действията на мениджъра при все безспорната класа на чеха. И до днес французинът остава твърдо зад действията си, тъй като очаква от вратаря още дълго време да бъде първи избор под рамката.

„Имаме чудесни примери като Едвин ван дер Сар, който имаше подобен статут и игра до 40 години. Въпреки своите 40 години той пак успяваше да покаже представяне от най-висок калибър”, коментира Венгер. „Да, затова смятам, че Чех има още няколко години пред себе си.”

Най-скъпите трансфери на вратари

„В последно време той е много остър. Имаме трима вратари от световна класа в момента, а това поддържа фокуса на всички. Петър показа някои наистина страхотни неща през изминалите седмици.”

„Той е много фокусиран и е голям професионалист. Кариера като неговата не се гради по случайност. Всичко това е резултат от поведението на победител, от усилието да се тласкаш напред всеки ден. Като цяло си мисля, че е чудесно да разполагаме с такива хора в клуба”, заключи Венгер.