Манчестър Сити направи всичко, което зависи от него, за да има възможността да триумфира с титлата на Англия след дербито с Манчестър Юнайтед другата седмица. "Гражданите" трябваше да бият Евертън на "Гудисън парк" и не просто го направиха, а смазаха съперника. 

Резултатът 3:1 на практика не показва реалното превъзходство на момчетата на Хосеп Гуардиола, които само за едно полувреме минаха като валяк през съперника си, а след почивката пестяха сили за мачовете с Ливърпул в Шампионската лига. 

Още до 12-та минута беше ясно кой ще е победителят след попаденията на Лерой Сане и Габриел Жезус. До почивката Рахийм Стърлинг оформи класиката, а след нея Евертън стигна до почетното попадение чрез Яник Боласие, за когото това беше първи гол от над година. 

"Гражданите" показаха, че няма да се церемонят със съперника, срещу който мениджърът им Хосеп Гуардиола не просто нямаше победа досега, но и от който инкасира най-тежката си загуба в Премиършип до момента - 0:4 през миналата година именно на "Гудисън парк". 

Гостите поведоха още при първата си опасна атака в 4-та минута. Тогава Давид Силва направи страхотно двойно подаване, което му позволи да стигне до аутлинията и от там да центрира на волето на Лерой Сане, който без забавяне стреля мощно и точно - 1:0 за Сити. 

"Карамелите" опитаха да отвърнат на удара и в 11-та минута Яник Боласие стреля с глава на сантиметри над гредата от вратарското поле след центриране на Доминик Калвърт-Люин. От аута Едерсон направи страхотно подаване, с което даде началото на светкавична контра. 

От нея последва центриране на Кевин де Брюин във вратарското поле, където непокрит беше оставен Габриел Жезус и той с глава разстреля Джордан Пикфорд от упор. Вратарят отклони топката с лице, но в мрежата си - 2:0. 

Последва натиск на Сити, който искаше да доубие съперника. Аймерик Лапорт, Кайл Уокър и Николас Отаменди изпуснаха невероятни положения. Като ударът на аржентинеца в 22-та минута мина само на сантиметри встрани от вратата. Малко след това и Давид Силва пропиля страхотен шанс. 

Но тази силна игра на Сити нямаше как да не доведе и до трети гол. Той дойде в 37-та минута, когато при поредната си убийствено бърза контра, при която Евертън за кратко се беше изтеглил в половината на опонента, Рахийм Стърлинг се разписа за 3:0. 

Бившият играч на Ливърпул завърши страшния пробив на Давид Силва. Останаха съмнения, че испанецът е бил в засада при получаването на топката, но такава реферите не маркираха, а пасът му просто задължаваше Стърлинг да се разпише и той го стори за трети път в полза на отбора му. 

До почивката отново Силва пропусна и в крайна сметка тя дойде при класическа преднина на гостите. А след подновяването на играта те драстично намалиха оборотите, за да се пазят за оставащите тежки битки до края на сезона. 

Това позволи на мърсисайдци поне леко да надигнат глава. Боласие и Дженк Тосун изпуснаха някакви положения, но дойде време и за почетния гол. Той падна в 63-та минута. Тогава Доминик Калвърт-Люин намери Боласие пред наказателното поле, той стреля мощно и с помощта на гредата преодоля Едерсон за 1:3. 

Само три минути интригата можеше да се върне с пълна сила, когато след един корнер Дженк Тосун се извиси над защитата и стреля опасно, но топката мина над вратата. Постепенно темпото спадна още повече и това беше повече от нормално. 

В последните минути Евертън се втурна още по-смело напред, но Лейтън Бейнс и Дженк Тосун не успяха да се разпишат и така резултатът се запази, а с него трите точки поеха към Манчестър.

Това позволява на Сити при победа над Юнайтед следващия уикенд да бъде коронован за шампион в рекордно кратки срокове. Евертън пък вече не се бори за нищо и си крета спокойно в средата на таблицата.