След вчерашната победа на Манчестър Сити над Нюкасъл с 3:1 на Острова се чуха доста негативни мнения относно непосилното темпо, което налага лидера в класирането на Висшата лига. Все повече анализатори и журналисти се присъединяват към мнението, че през настоящия сезон най-гледаемото първенство е загубило част от чара си.

Защо?

Ман Сити отново на победния път, Агуеро закова Нюкасъл с хеттрик

Заради голямата разлика между отборите на върха и тези по-надолу в класирането. С успеха над „свраките” хората на Хосеп Гуардиола възстановиха преднината си от 12 точки пред втория Манчестър Юнайтед. От доста време Премиършип не е виждал подобна доминация, а това не съвпада с налаганата всеобща представа за високата конкурентност в лигата.

Легендата на Ливърпул Джейми Карагър използва настоящата си позиция като щатен анализатор на „Скай Спортс”, за да изкаже тезата, която набира нови последователи всеки ден. „Висшата лига в момента се превръща в шега. Топ отборите са толкова напред спрямо онези, които се борят на дъното”, коментира бившият английски национал.

В думите му има резон – Сити е далеч напред с 65 точки, а тимовете от 2-о до 6-о място са вместени в диапазон от 11 точки (Юнайтед с 53, Челси с 50, Ливърпул с 47, Тотнъм с 44, Арсенал с 42). Разликата между шестия Арсенал и седмия към момента Лестър 8 пункта, като има голяма вероятност тя да набъбне в следващите няколко кръга. Реално много трудно тимове от 7-ото място надолу могат да нарушат статуквото на върха, а и издъхването на доскоро чудесно представящия се Бърнли го доказва – от 5-ата позиция тимът на Шон Дайш се срина до 8-о място след серия от 8 поредни срещи без победа (в хода на която и головата разлика се превърна в отрицателна величина).

Пеп: Защо ми е нов нападател, като имам Агуеро?

Журналистът от „Манчестър Ивнинг Нюз” Джеймс Робсън също не скри възмущението си от начина, по който тимовете „втора ръка” от английския елит подхождат към мачовете си срещу Сити. „В течение на 60 минути двубоят на „Етихад” беше славно тренировъчно упражнение. Нюкасъл се бранеше с двуцифрен брой играч – 10, понякога 11 зад топката. Сити ръчкаше ли, ръчкаше в море от черно и бяло. Това не беше спектакъл”, заяви Робсън.

„Гуардиола е събрал група, която е силно посветена на това да атакува от първата до последната минута. Те може и да са най-добрият тим в Европа, но е трудно да се каже. Това е така, защото все повече и повече противникови мениджъри използват подхода на Нюкасъл. Върни се дълбоко. Приеми напрежението. Загуби. Това е антитезата на трилъра от „Анфийлд”, който видяхме миналата седмица”, допълни Робсън.

Естествено, всички се обединяват около мнението, че „свраките” не биха могли да играят като Ливърпул, защото не разполагат с играчи от същата класа, а също така трябва да преследват най-доброто за своите интереси спрямо моментната ситуация.

„За зрителите пред телевизорите – този мач даде възможно най-минималните зачатъци на битка. Именно от нея има нужда Висшата лига, докато продължава да разпръсква влиянието си по земното кълбо. Нейният най-отличителен талант не би трябвало да е липсата на интрига. Вината не е на Сити, но това се превръща в техен проблем”, допълни Робсън.