Английският нападател Уейн Рууни разкритикува футболните власти на Острова за времето, което им отне, за да отложат мачовете заради пандемията в света от коронавируса. Все пак футболистът на Дарби Каунти заяви, че те са „взели правилния избор“.

Висшата лига и ЕФЛ отложиха всички мачове най-рано до 3-4 април. Тези решения дойдоха на спешна среща в петък, след като мениджърът на Арсенал Микел Артета и крилото на Челси Калъм Хъдсън-Одой дадоха положителни проби за коронавирус.

Уейн Рууни използва авторитетното издание Таймс, за да сподели, че той и съотборниците му в Дарби Каунти са били „разтревожени“, докато са чакали решението.

Бившият английски национал също така предложи радикална промяна на графика в първенствата, в който този сезон да приключи през лятото, а следващите два да стартират през зимата.

„След спешната среща най-накрая бе взето правилното решение. Дотогава усещах, че футболистите в Англия се третират като морски свинчета“, заяви Рууни.

„Останалата част от спорта – тенис, Формула 1, ръгби, голф и футболът в другите страни бе замразен, а на нас ни казаха да продължим“, добави още той.

„В Дарби седяхме на тренировъчната база в четвъртък и чакахме Борис Джонсън да говори. Хората бяха разтревожени. За щастие футболът направи правилния избор. Трябваше да замразим сезона. Някои хора няма да са доволни, но в този случай футболът трябва да бъде на второ място. Това е спорт, просто спорт“, каза бившият играч на Манчестър Юнайтед.

„Ако животът на хората е изложен на риск, това трябва да бъде на първо място – независимо от това дали ще спечелите титлата, дали се опитвате да спечелите място в Европа или ще изпаднете“, добави още той.

„Ще сме щастливи да играем до септември, ако сезонът бъде удължен. Това е нашата работа. Дано тогава да бъде безопасно за нас и феновете“, заяви Рууни.

„Следващото Световно първенство ще бъде през ноември и декември 2022 година, така че може да се използва тази ситуация и да завършим този сезон по-късно тази година. След това ще се подготвим за 2022 година като започнем следващите два сезона през зимата“, допълни още англичанинът.