Професионалните спортове представляват огромен бизнес в световен мащаб. Атактивните спортни лиги привличат все повече зрители, а това води до огромни договори за телевизионно излъчване.

Стадионите, залите и различните терени обаче могат да поберат само ограничен брой зрилети, а милиони по света искат да гледат на живо спортните съревнования.

Факт, който мотивира медийните компании да инвестират умопомрачителни суми за правата за излъчване на най-популярните спортни състезания и първенства.

Две от най-интригуващите първенства в световен мащаб, които се излъчват и в България са в Топ 5 на най-скъпите договори за телевизионно излъчване в историята.

Под номер 3 в списъка е английската Висша лига. Правата за излъчване на елитната дивизия в английския футбол бяха поделени между BT Sports и Sky Sports до 2019-а година за сумата от 2.6 милиарда долара на година.

За правото да изъчват двубоите между някои от най-популярните футболни отбори в света за скора на договора Sky плати 6.4 милиарда долара, а BT - 1.47 милиарда за по-малък пакет от мачове.

Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Арсенал и Ливърпул привличат средно повече от един милион зрители на мач, а десетте най-гледани отбора интригуват над 800 хиляди на мач.

Номер 4 при най-скъпите телевизионни контракти е за Националната баскетболна асоциация. Правата за излъчване до 2024-а година се държат от TNT и ESPN за сумата от 2.6 милиарда долара на година.

Сделката за телевизионното излъчване на НБА е поредното доказателство за популярността на Лигата в световен мащаб. Вълната от чуждестранни играчи и зрители помогна за развитието на спорта и го превърна в изключително привлекателен продукт, както на терена, така и извън него. Показателно е, че предишната сделка за тв-излъчване бе едва за малко над 900 милиона на година.

На първа и втора позиция във впечатляващата класация за най-скъпи телевизионни договори са за Националната футболна лига и Световното първенство по футбол.

Не забравяйте, че в България мачовете от английската Висшата лига и НБА може да следите в каналите от пакета DIEMAXTRA, както и онлайн на платформата GONG PLAY.