Несъмнено испанската Ла Лига е сред най-очарователните футболни първенства. Примера е в топ шампионатите на Европа, а доминацията на испанските клубове в последните години в турнирите на Стария континент допринася в още по-голяма степен за популярността на майсторския ешелон в Испания.

Само наличието на колосите Реал Мадрид и Барселона, както и присъствието на големите звезди Кристиано Роналдо и Лионел Меси сочат за класата и атрактивността на надпреварата. На фона на всичко това обаче Ла Лига все още не може да изравни един от солидните си конкуренти – Премиършип – що се касае до постъпления от продажбата на телевизионни права.

Анализите от последната кампания в Испания показват, че грандовете на страната получават от телевизионни права суми, сходни на тези, които прибират седмият и осмият на Острова. Така, например, в клубната каса на носителя на Купата на Краля за отминалата кампания – Барса, който завърши и втори в крайното класиране на Примера – ще постъпят около 149 838 000 евро от ТВ-права, а в тази на европейския клубен шампион и носител на титлата в Ла Лига – Реал Мадрид – ще влязат 142 667 000 евро. Приблизително на подобни постъпления се радват седмият в Англия Евертън (146 970 822 евро) и Саутхемптън, който финишира осми (140 818 000 евро).

За сравнение шампионът на Премиършип Челси прибира 173 432 889 евро, а вторият Тотнъм - 167 280 551 евро.

В Испания водещите спортни издания акцентират върху принципа на разпределение на средствата от това перо във Висшата лига. Основните критерии са брой излъчени мачове (през сезон 2016/17 Ливърпул е първенец по този показател - 29), място в крайното класиране, както приходи от продажбата на ТВ-права в рамките на Обединеното кралство и извън неговите граници.

Същевременно шефовете на испанския футбол демонстрират активност в тази сфера, а в едни от последните си доклади се похвалиха с ръст що се касае до средствата от телевизионни права, откакто има централизирана продажба.

Не забравяйте, че в България мачовете от Висшата лига може да следите в каналите от пакета DIEMAXTRA, както и онлайн на платформата GONG PLAY.