Само до преди няколко кръга Тотнъм беше скритият фаворит за титлата в Англия. Но след четвъртия пореден мач без успех, трети от който е загуба, "шпорите" вече дори не могат да са напълно спокойни за мястото си в Топ 4 на Висшата лига. 

Лондончани изненадващо преклониха глави в мач, в който само четвърт час преди края дори водеха. На гости на Саутхемптън на южното крайбрежие те паднаха с 1:2, след като бяха напред до 76-та минута с попадението на Хари Кейн. Но късен обрат с головете на Ян Валери и Джеймс Уорд-Праус донесоха трите точки за "светците". 

Докато бяха свежи, играчите на Маурисио Почетино имаха инициативата и търсеха попадението. Преди почивката те държаха всичко в ръцете си, но рядко имаха точни изстрели. Хари Кейн и Ерик Дайър изпуснаха хубави положения за тях, а в 23-та минута Кристиан Ериксен от пряк свободен удар уцели напречната греда. 

Но малко след това справедливостта в тези минути възтържествува. В 26-та минута върналият се след контузия Деле Али с великолепен пас прехвърли защитата на домакините и намери непокрит Хари Кейн, Нападателят леко се засуети, но не изгуби топката и я мушна през краката на вратаря за 1:0. Това беше юбилеен гол №200 за головия хищник в бяло в цялата му кариера. 

Гостите можеха да удвоят аванса си половин час след началото, когато сега Деле Али се озова на стрелкова позиция на границата на наказателното поле. Рикошет за малко да излъже вратаря Ангъс Гън, но той все пак се справи и отрази. 

Ериксен, Али и Кейн изпуснаха всичко, каквото можеше още да се изпусне за Тотнъм до почивката и в крайна сметка тя дойде при гол аванс за гостуващия отбор. Но след почивката мениджърът Ралф Хазенхютъл сякаш промени Саутхемптън. 

Още от началото на втората част "светците" се втурнаха напред, макар първото чисто положение след почивката да беше за "шпорите". В 52-та Хари Кейн се озова на изгодна позиция, но ударът му беше спасен от вратаря. След това настъпиха моментите на домакините. 

В 55-та минута Нейтън Редмънд направи страхотен дрибъл и можеше да изравни, но топката мина на няколко сантиметра встрани от вратата. Отново той няколко минути по-късно беше на голова позиция след пас на Шейн Лонг, но пак не можа да намери очертанията на вратата. 

Така се стигна до заключителния четвърт час, в който дойде и развръзката, когато лондончани просто рухнаха физически след натоварения график. Първо в 76-та минута Стюарт Армостронг проби до аутлинията и центрира прострелно, топката мина през трима защитници, за да стигне на далечната греда до непокрития Ян Валери, който с прехвърлящ удар направи 1:1. 

Само пет минути след това Джеймс Уорд-Праус направи обрата пълен. Той беше точен от пряк свободен удар на границата на наказателното поле и направи безпомощен Юго Лорис за 2:1. Леденият душ за Тотнъм беше налице, а до края на мача момчетата на Почетино така и не направиха необходимото поне за равенство. 

След тази развръзка Тотнъм остава трети с 61 точки, но може да бъде застигнат от Манчестър Юнайтед и дори мястото в Топ 4 не изглежда толкова сигурно. Саутхемптън вече е с 30 точки и диша малко по-спокойно в битката за оцеляване.