Тотнъм спечели с 4:1 гостуването си на Саутхемптън от 18-ия кръг на Премиършип. По този начин „шпорите“ остават много близо до топ 4. Лондончани поставиха нов клубен рекорд за спечелени точки в една календарна година – 71. Деле Али отбеляза своя юбилеен мач номер 50 с два гола. Това е най-сериозното поражение на „светците“, откакто Клод Пюел застана начело на отбора.

Началото не предвещаваше подобно развитие на срещата. Саутхемптън поведе още във 2-та минута, когато Джеймс Уард-Праус центрира от фаул в наказателното поле на Тотнъм, където Върджил ван Дайк засече топката с глава и я изпрати във вратата на Уго Лорис.

Тотнъм успя да изравни резултата в 19-та минута, когато Муса Сисоко центрира, топката рикошира в гърба Нейтън Редмънд, след което Деле Али изпревари Върджил ван Дайк и стреля с глава, кълбото се удари в левия стълб на вратата на Фрейзър Форстър и влетя в мрежата му.

Виктор Уаняма направи много сериозен пропуск в 43-та минута, когато преодоля двама футболисти на Саутхемптън, но завършващият му удар бе блокиран от друг играч на домакините.

Тотнъм направи пълен обрат в мача в 52-та минута, когато Кристиан Ериксен центрира от корнер в наказателното поле на „светците“, където Ориол Ромеу изпусна Хари Кейн, който с глава изпрати топката във вратата на Фрейзър Форстър.

Съдията Майк Дийн свири дузпа за Тотнъм в 56-та минута. Това е десетата дузпа, която Майк Дийн свири в елита. Дийн прецени, че Нейтън Редмънд е фаулирал Деле Али в наказателното поле на Саутхемптън и посочи бялата точка, след което изгони с директен червен картон играча на „светците“. Хари Кейн изпълни наказателния удар, но изпрати топката високо над напречната греда, след като загуби баланс. Това е вторият случай, в който Хари Кейн пропуска дузпа във Висшата лига.

Уаняма отправи хубав тежък удар в 67-та минута, но Форстър успя да се намеси и да избие топката в корнер.

Кристиан Ериксен получи добър пас в 71-та минута от Дани Роуз, след което стреля, но топката срещна напречната греда.

Тотнъм вкара трети гол в 85-та минута, когато Кристиан Ериксен с дълъг пас се опита да намери Сон, топката рикошира в главата на футболист на Саутхемптън и попадна в корееца, който излезе сам срещу Фрейзър Форстър и реализира за 3:1.

„Шпорите“ реализираха четвърто попадение в срещата в 87-та минута, когато Дани Роуз подаде към Деле Али, който с премерен удар изпрати топката в долния ляв ъгъл на вратата на Фрейзър Форстър.

Тотнъм е пети с 36 точки, докато Саутхемптън е осми с 24 точки.