Отборът на Арсенал постигна победа като гост на Мидълзбро в последен мач от 33-ия кръг на Висшата лига, надвивайки го с 2:1 на "Ривърсайд Стейдиъм". Точни за "артилеристите" бяха Алексис Санчес в 41-ата минута и Месут Йозил в 71-ата. Алваро Негредо пък се разписа за домакините с гол в първите минути на второто полувреме.

С успеха си Арсенал се изкачи до шестото място с актив от 57 точки, само на три от петия Манчестър Юнайтед и на седем от четвъртия Манчестър Сити, който е и с мач повече от възпитаниците на Арсен Венгер. Мидълзбро от своя страна остава в зоната на изпадащите с актив от 24 точки, като зад Боро е само отборът на Съндърланд и това прави шансовете му спасяване илюзорни.

"Топчиите" стартираха с трима в линия в защитната зона на терена - Габриел, Лоран Кошчелни и Роб Холдинг. Атаката за лондончани пък водеха Оливие Жиру и Алексис Санчес. Прекрояването в защитата на лондончани бе необходимо, тъй като германският бранител Шкодран Мустафи бе получил травма по-рано и бе аут за срещата.

Мениджърът на Мидълзбро Стив Агню пък стартира с обичайното трио в атака - Гастон Рамирес, Алваро Негредо и Стюарт Даунинг. В четвъртата минута капитанът на Боро Грант Ледбитър тества своя мерник от дистанция, но ударът му мина встрани от вратата на Петър Чех.

Осем по-късно Алваро Негредо се опита да изненада чешкият вратар на гостите, но ударът му бе прекалено оптимистичен. Първата опасност за Арсенал дойде в 28-ата минута. Алекс Окслейд-Чембърлейн премина леко покрай Джордж Френд отдясно и центрира към Жиру, който свали за Аарън Рамзи.

Уелският национал нанесе удар, но топката бе избита на метър пред голлинията от Антонио Бараган. Последваха силни минути за "артилеристите". В 29-ата пък зрителите станаха свидетели на първия точен удар в мача.

Тогава Месут Йозил центрира от корнер и кълбото стигна до Алексис Санчес. Чилиецът от трудна позиция намери топката от въздуха, но стражът на домакините Брад Гузан се намеси рутинно.

В 42-рата минута Арсенал излезе напред в резултата след перфектно изпълнен пряк свободен удар от Алексис Санчес. Отборът на Мидълзбро излезе изцяло преобразен и заигра много силно в първите минути на втората част.

В 49-ата минута Стюарт Даунинг проби много добре отдясно и се измъкне от Начо Монреал, последва центриране към Алваро Негредо, който се бе вклинил между Кошчелни и Габриел и матира от близко разстояние Петър Чех - 1:1.

Пет минути по-късно влезлия на мястото на Фабио, който бе принудително заменен Джордж Френд размина Габриел и центрира пред Чех. Там Монреал не се намеси добре и кълбото достигна до Даунинг, който от много изгодна позиция не успя да донесе пълен обрат на своя отбор.

Точно след час игра Даунинг отправи поредното центриране към наказателното поле на Арсенал. Кълбото бе доставено дълбоко към аутлинията, откъдето бе върнато и от непосредствена близост Даниел Аяла стреля с глава в тялото на Чех.

В идните минути отборът на Арсен Венгер наложи игрово предимство върху своя опонент и в 63-ата минута Йозил бе много близо да поведе отбора си отново напред, но ударът му бе отразен от Гузан.

В 70-тата минута Арсенал успя да поведе отново на "Ривърсайд". "Артилеристите" буквално се възползваха чудесно от странно неразбирателство в защитата на Боро. Алексис центрира отляво, където намери непокрития Рамзи в наказателното поле.

Той от своя страна свали с гърди към Йозил, който също не бе притесняван от никой и германският национал от шест-седем метра матира Гузан - 1:2. До края повече чисти шансове нямаше и в крайна сметка "артилеристите" си тръгнаха с трите точки, мечтаейки си още за Шампионската лига. А Боро изглежда сигурен пътник към Чемпиъншип. 

В следващия кръг Арсенал посреща на "Емиратс" шампиона Лестър, докато за Мидълзбро предстои визита на Борнемут.