Тотнъм имаше на пръв поглед тежка задача срещу коравия тим на Евертън на своя "Уайт Харт Лейн", но изкова неочаквано лесна победа. Макар резултатът да казва друго, "шпорите" надделяха сравнително леко с 3:2 и продължават без загуба у дома, като в същото време нанесоха първа загуба в Премиършип на съперника си през 2017 г. 

В големия герой за лондончани за кой ли път се превърна таранът Хари Кейн. Той наниза и двете попадения за успеха, с които излезе еднолично начело и в голмайсторската листа на Висшата лига. В края Ромелу Лукаку само намали за мърсисайдци, но това беше всичко за тях.

Е, все пак в последните минути двата тима си размениха по едно попадение, първо чрез Деле Али за Тотнъм, а после чрез Енер Валенсия за гостите, но в нито един момент успехът на "шпорите" не изглеждаше застрашен.  

Още от самото начало на мача се видя, че "карамелите" ще заложат на дефанзивна тактика. Това им изигра лоша шега, защото нямаха нито едно чисто положение, а в същото време позволяваха чести нахлувания в наказателното си поле. 

В самото начало Тотнъм претендираше за дузпа, но реферът Майкъл Оливър не видя такава. С натиск на "шпорите" се стигна до 20-та минута, когато резултатът беше открит. Тогава с истински шедьовър се разписа Хари Кейн. 

Той получи една топка в половината на противника, напредна и беше оставен непокрит и спокоен да стреля от около 25 метра. Нападателят веднага се възползва и изстреля снаряд, който се оказа неспасяем за Хоел Роблес - 1:0. 

Последваха вихрени минути за домакините, а само за две минути Кейн изпусна да направи 2:0. В 25-та минута и Кристиан Ериксен можеше да се разпише, но техничният му удар сам срещу Роблес мина на сантиметри встрани от вратата. 

Впоследствие темпото поспадна, Евертън поизравни играта, но така и не стигна до чисти ситуации. С изключение на един пробив на Рос Баркли, който завърши с нещо средно между центриране и удар, но Юго Лорис беше на вратата си и отрази. 

Така почивката дойде с гол аванс за домакините, а развръзката остана за втората част. И след няколко пропуска, всичко на практика беше решено в 56-та минута. Тогава стана 2:0, а заслугата за това е на Морган Шнайдерлин, който направи истински подарък на Хари Кейн, за да се разпише. 

Бившият играч на Манчестър Юнайтед сбърка един пас в собствената си половина и подаде на английския национал, извеждайки го на практика сам срещу вратаря. А в такава ситуация Кейн не бърка и направи 2:0, с което подкова успеха на тима си. 

Малка надежда за обрат за Евертън дойде в 80-та минута, когато Ромелу Лукаку върна едно попадение. Това се случи след грешка на сънародника му в отбраната на Тотнъм Ян Вертонген, който се подхлъзна в сюблимния момент и му позволи да излезе сам срещу Лорис, а белгиецът в такива ситуации е безкомпромисен - 1:2. 

Последваха френетични последни минути, в които първо Деле Али направи 3:1 в първите минути на продължението, засичайки центриране на Хари Уинкс. Още в следващата атака Енер Валенсия с крак след прострелно центриране оформи крайното 2:3, но в нито един момент успехът на лондончани не беше застрашен. 

Но в крайна сметка повече попадения в този мач нямаше, а и нямаше време за такива. Така Тотнъм взе важните три точки и вече има 56 в актива си, със седем по-малко от лидера Челси, който обаче има мач в понеделник с Уест Хем. Евертън си остава седми с 44 точки.