Отборът на Манчестър Сити отстрани Евертън от полуфиналите в турнира за Купата на Лигата в Англия. „Гражданите“ се наложиха с 3:1 на „Итихад“ и въпреки загубата в първия мач с 1:2, с общ резултат 4:3 се класираха за финала в напдпреватата, където възпитаниците на Мануел Пелегрини ще срещнат градския съперник на Евертън – Ливърпул.

Снощи „червените“ се справиха с тима на Стоук Сити след изпълнения на дузпи на „Анфийлд“. Сблъсъкът за трофея на „Уембли“ ще се състои на 28 февруари.

Победата на „гражданите“ обаче ще породи много коментари заради спорния гол на Кевин де Брюин, с който Сити поведе в резултата с 2:1. При попадението на белгиеца останаха съмнения, че топката е напуснала очертанията на терена преди тя да бъде центрирана от Рахийм Стърлинг в наказателното поле.  

Евертън откри резултата след точен изстрел на Рос Баркли, но с попадения на Фернандиньо, Де Брюин и Агуеро, „гражданите“ подпечатаха визите си за финала.

Успехът на домакините обаче бе помрачен от тежката контузия, която получи белгийския голмайстор на тима в продължението на мача. Де Брюин контузи лошо коляното си, като се наложи да бъде изнесен на носилка.

Мачът започна с бързи атаки към двете врати, които обаче приключваха без опасени удари. Постепенно домакините от Сити наложиха лек териториален натиск, който се изрази в изпълнението на няколко корнера пред Роблес. Въпреки лекото предимство за възпитаниците на Мануел Пелегрини, именно гостите от Ливърпул бяха тези, които излязоха напред в резултата.

След грешка на Кун Агуеро, който позволи на Фунес Мори да му отнеме топката дълбоко в половината на Евертън, гостите организираха образцова контраатака, в чиято основа бе Рос Баркли.

Юношата на „карамелите“ пое топката в средата на терена и след като с лекота премина през центъра на отбраната на „гражданите“ стреля силно фронтално срещу вратата и успя да изненада Кабайеро. Първото попадение дойде в 18-ата минута на срещата.

Голът обаче не смути домакините и те бързо успяха да се върнат в мача. В 24-ата минута след атака отляво Агуеро пробва късмета си и стреля по диагонала, топката обаче рикошира в бранител и се озова във Фернандиньо, който от границата на наказателното поле шутира, топката се отклони в тялото на Лейтън Бейнс и излъга вратаря на гостите за 1:1.

До края на първото полувреме домакините продължиха да натискат, но късметът не бе на тяхна страна. Серхио Агуеро удари страничната греда след чудесен изстрел от далечно разстояние, а Давид Силва не успя да стреля прецизно от удобен пряк свободен удар.

Втората част започна с нов натиск за Сини, като този път страничният стълб се оказа верен помощник на Роблес след удар с глава на Давид Силва след центриране отдясно.

По-силната игра на „гражданите“ даде резултат в 70-ата минута, когато домакините поведоха в резултата и по този начин изравниха общия резултат от двете срещи. Появилият се като резерва Кевин Де Брюин се разписа след пас на Рахийм Стърлинг, който проби отляво. При центрирането на Стърлинг обаче останаха сериозни съмнения, че топката е напуснала терена с целия си обем. В крайна сметка обаче попадението бе зачетено от главния рефер Мартин Аткинсън.  

Точка на спора сложи Серхио Агуеро с точно изпълнение в 77-ата минута. 

В 90-ата минута Де Брюин падна лошо върху крака си след единоборство в наказателното поле на Евертън, като футболистът имаше нужда дори от кислородна маска, преди да бъде изнесен на носилка от терена. 

В крайна сметка след повече от 5-минутно продължение, Сити съумя да изстръгне победата и да се класира за финала на турнира за Купата на Лигата.