Уикендът и победата на Ливърпул над Уотфорд с 5:0 отдавна отминаха, но всички на Острова все още говорят за звездата на „червените” Мохамед Салах. Египтянинът вкара 4 гола с 4 шута към вратата на Орестис Карнезис, с което събра 28 шампионатни попадения на сметката си и поведе при реализаторите. В тази връзка официалният сайт на Висшата лига публикува интересна статистика, според която 25-годишният африканец е първи и в далеч не толкова престижната класация за големи пропуски.

Трансферен разнобой между Зизу и Перес - Азар или Салах?

Салах с рекордно постижение

Изглежда основният спор за „Златната обувка” в Премиършип ще бъде между Салах и звездата на Тотнъм Хари Кейн. Англичанинът изостава с 4 попадения зад конкурента си, като на всичкото отгоре е контузен и не се знае колко точно от заключителните 8 мача пред „шпорите” ще пропусне.

Ливърпул няма да продава своето "златно яйце"

Така хоризонтът пред Салах изглежда чист да затвърди превъзходството си… и в двете класации. Според данните на Висшата лига африканецът е направил 19 „големи пропуска” (като не се поясняват критериите при определянето им – б.р.). Това значи с 3 повече от Кейн, който заема третото място в листата и е първи в класацията по най-много ударени греди (6). Второто място при пропуските се полага на Кристиан Бентеке от Кристъл Палас с 18, което обяснява до голяма степен трудностите на „орлите” пред гола.

Ето как изглежда топ 10 на класацията за големи пропуски:

1. Мохамед Салах, Ливърпул – 19

2. Кристиан Бентеке, Кистъл Палас – 18

3. Хари Кейн, Тотнъм – 16

4. Алваро Мората, Челси – 15

5. Серхио Агуеро, Манчестър Сити – 13

6. Александър Лаказет, Арсенал – 12

7. Ричарлисон, Уотфорд – 11

    Габриел Жезус, Манчестър Сити – 11

    Садио Мане, Ливърпул – 11

10. Ромелу Лукаку, Манчестър Юнайтед – 10.

Като се има предвид, че дотук Салах е изиграл 30 мача във Висшата лига, то значи той приблизително прави по 1 голям пропуск на всеки два мача. Със своите 36 гола във всички турнири Салах е подгонил абсолютния рекорд Иън Ръш за най-много голове за „червените” в рамките на един Сезон (47). Ако египтянинът бе направил само наполовина по-малко пропуски, щеше да се е доближил много до постижението на легендарния уелсец от сезон 1983/1984.