Ливърпул посяга към титлата. По Нова година момчетата на Юрген Клоп са лидери във Висшата лига след 20 кръга – 54 точки, на 7 преди втория Манчестър Сити (47 т.).

След идването си през 2015-та германецът започна да гради империя. Лягаща само и единствено на динамиката, агресията и страстта – яростна преса без топка, скорост като в адронен колейдер с топка. Рокендрол футбол в пълния си блясък.

Юрген Клоп

източник: Gulliver/GettyImages

Сега изглежда, че "Рокендрол" футболът е стигнал един от пиковете при Клоп. Но не окончателния, а междинния. След успеха над Арсенал (5:1) се видя едно. Ливърпул всява много срах и вече всеки трябва да се съобразява с него.

Преди година водачите на армията – Салах, Фирмино и Мане, вкараха 75 гола във всички турнири. Египтянинът се превърна в глобална звезда със своята удивителна скорост и творческия си ляв крак.  Работоспособността на Фирмино пък му позволи да стане най-резултатния бразилец в историята на Висшата лига (43) и третия с хеттрик в шампионата.

До момента Ливърпул е вкарал 48 гола в 20 двубоя във Висшата лига, като отстъпва само на Манчестър Сити, които са с 54. "Червените" са все така могъщи в атака.

Мохамед Салах

източник: Gulliver/GettyImages

Въпреки първите трудни дни за тима през тази кампания, отборът започна да увеличава постепенно темпото. Нещо, за което Клоп най-много настояваше. Равномерно повишаване на скоростта, така че да се стигне върхова форма някъде през януари-февруари-март. Всичко това с идеята тимът да не може да бъде укротен от преките конкуренти до края на шампионата.

Aко Ливърпул победи Сити след няколко дни, планът ще проработи до най-малката подробност. 

За него обаче „червените дълго трябваше да страдат. Едва през януари 2018-та се случи и така чаканото надграждане в защита. Идването на холандеца Върджил Ван Дайк (1,91 м) за над 75 млн. паунда превърна Ливърпул, не само в много по-сигурен в защита, а и в отбор добавил поредното голямо парче по пътя към пъзела на славата.

Върджил ван Дайк

източник: Gulliver/GettyImages

Финалът в Шампионската лига бе кошмар. Две мразовити грешки на Лорис Кариус, които запечатаха най-мрачния европейски мач за клуба в цялата му история. 

През лятото обаче бе взет вратарят на Рома Алисон Бекер – отново след рекорден трансфер (72 млн. евро). Той донесе мечтаната сигурност под рамката, като в момента тимът е с най-малко допуснати попадения – 8, в шампионата.

Скамейката се удължи неимоверно с пристигането на Кейта, Фабиньо и Шакири, а най-пресният пример за това бе двубоят с Манчестър Юнайтед. Победа с 3:1 на „Анфийлд“, за която най-голяма заслуга имаха не обичайните заподозрени Салах, Фирмино и Мане, а Шакири (2 гола) и Фабиньо (1 асистенция).

Роберто Фирмино

източник: Gulliver/GettyImages

Те добавиха още скорост, вертикализъм и класа към играта на тима в средата на терена. Те също така увеличиха и конкуренцията за Вайналдум, Хендерсън и Милнър, които имаха нужда от малко повече игрова мотивация.

С първото място след 20 мача атмосферата на „Анфийлд“ и настроението на феновете станаха шампионски. Последната титла е през 1989/1990 г. – много привърженици дори не са били родени в онази година. Но те вярват, че е дошъл денят, в който да преоткрият любовта си към клуба, който доминира изцяло на английската футболна сцена през 70-те и 80-те години на миналия век.

Още по темата:

Петзведен Ливърпул опустоши Арсенал, води с 10 на Сити

Не само хеттрик, много повече направи Фирмино срещу Арсенал

Клоп: Щях да се разплача, когато Салах даде дузпата на Фирмино