Играчите на Арсенал категорично са отказали предложението, което орязва 12.5% от заплатите им. Клубът представи план, в който е пояснено, че намалението важи за цяла година, като единственото спасение за футболистите е да се класират за следващото издание на Шампионската лига. 

Getty Images
49 снимки

На Ектор Бейерин, като представител на Арсенал в Асоциацията на професионалните футболисти, е бил изпратен план, включващ 5 основни точки. Задачата на испанеца е била да разпространи предложението сред останалите от първия отбор. 


1. 12.5% намаление за период от 12 месеца /от април 2020 г. до март 2021 г./
2. Пълната сума ще бъде възстановена, ако отборът се класира за ШЛ
3. При провал за място в ШЛ, парите не се връщат 
4. При провал за ШЛ, но класиране за Лига Европа, намалението става 7.5%
5. Ако сезонът не се довърши и тимът не получи пълните вноски от ТВ права, тогава ще бъде обсъден нов план


Основните разходи на клуба са за заплатите на футболистите, които представляват около 60% от общия бюджет, а още една година извън най-елитния европейски клубен турнир ще изправи Арсенал пред още по-големи проблеми. 

Миналото лято "топчиите" похарчиха 72 млн. паунда за Никола Пепе и въпреки, че договорката с бившия му клуб Лил е за разсрочени плащания, това са пари, които "артилеристите" трябва да отделят от бюджета си. Заплатите на звездите на отбора - Месут Йозил и Пиер-Емерик Обамеянг, както и финансирането на стадиона, допълнително утежняват ситуацията. 

Футболистите са готови да приемат отлагане на плащанията, за да подпомогнат клуба, но не и да намалят заплатите си напълно. Все пак от клуба се надяват, че преговорите не са приключили и ръководството и играчите ще постигнат консенсус помежду си.

В момента отборът е на девето място в класирането, на 8 точки от бленувания топ 4.