Ливърпул и Манчестър Сити не оправдаха очакванията за супермача в осмия кръг на английската Висша лига, завършвайки 0:0 на „Анфийлд”. Предварителните очаквания бяха за много голове, положения и дуели между отделните играчи, ала зрителите не видяха много от това. Сити бе по-близо до победата, след като в 85-ата минута получи право да изпълни дузпа, но крилото Риад Марез би ужасно неточно и запази нулите в Ливърпул, за да могат домакините да се измъкнат през иглени уши.

Първото полувреме пък от своя страна ни предостави най-слабо резултатното такова, що се отнася до изстрелите към двете врати, като двата тима регистрираха общо три през първите 45 минути. Втората част бе по-отворена, а Ливърпул бе една идея по-доминантният отбор, но въпреки това опасностите пред двете врати продължиха да липсват. 

След този хикс двата отбора запазиха позициите си в класирането, като Манчестър Сити продължава да води парада в Англия с 20 точки. Челси и Ливърпул също имат по 20 пункта, но головата им разлика е по-слаба сравнение с тази на мърсисайдския тим. Именно крайното класиране се услажда на Челси, тъй като лондонският тим победи в неделя Саутхемптън с 3:0 и реално скъсиха разликата до шампиона на Англия и най-сериозният претендент, според медии и букмейкъри, за трофея на Острова. 

Предстоящата пауза за национални отбор идва по-благоприятен начин за хората на Юрген Клоп, които в последните 22 дена изиграха мачове с Тотнъм (г), ПСЖ в Шампионска лига (д), на два пъти с разменено гостуване с Челси за Купата на лигата и първенство, едно гостуване на Наполи от ШЛ, както и последният мач - с Манчестър Сити у дома.

Тук следихме мача на живо за вас:


Първата акция в мача бе за гостите от Сити още в първата минута. Риад Марез бе на върха на атаката за „гражданите” и бе изведен от Бернардо срещу Алисон. Алижирецът обаче бе в засада и атаката на Сити стихна.

Три по-късно Мохамед Салах показа скоростта си. Египтянинът пое топката в центъра и комбинира със Садио Мане. Сенегалецът влезе в единоборство с Давид Силва и след двоен рикошет изведе Салах зад гърба на Стоунс. Английският бранител се позиционира добре и затвори Салах, но острието на Ливърпул намери начин да стреля, но изстрелът му мина край лявата греда на Едерсон.

Полседва териториален натиск за Ливърпул, като хората на Юрген Клоп предпочитаха фланговете си за своите нападения, а шансове имаше пред Садио Мане.

Ливърпул Манчестър Сити

източник: Gulliver/GettyImages

В 12-ата Джеймс Милнър центрира от корнер към Деян Ловрен. Бранителят стреля с глава, но ударът бе анемичен и бе спокойно уловен от бразилския страж на шампиона на Англия. Две по-късно игралият като десен бек Джо Гомес се увлече от пресата на домакините, а топката бе открадната от Давид Силва. Испанецът пусна наляво към Рахийм Стърлинг, който нахлу в наказателното поле и стреля с левия крак, ала Гомес се върна експедитивно и блокира опита на крилото на Манчстър Сити.

В 17-ата Хендерсън овладя топката в централната зона на терена и достави дълъг пас към Салах, който не му достигна метър-два да я застигне и да нанесе удар срещу Едерсон. В 20-тата минута дойде първата спорна ситуация на „Анфийлд”. Серхио Агуеро пое топката с гръб към вратата и тръгна да финтира Деян Ловрен, а трикът бе успешен. Правещият дебют в Премиър лийг през този сезон защитник постави ръцете на гърба си на аржентинския стрелец на Сити и го чукна с левия с крак, ала съдията Мартин Аткинсън не отсъди наказателен удар.

95 снимки

В 29-ата минута мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп трябваше да направи принудителна смяна, след като Джеймс Милнър се контузи, а на негово място влезе Наби Кейта. В 38-ата минута Манчестър Сити създаде отлично разиграване отляво. Стърлинг комбинира със Силва, а вторият стреля по диагонала, но ударът му бе блокиран от Върджил ван Дайк. В 38-ата минута Манчестър Сити създаде отлично разиграване отляво. Стърлинг комбинира със Силва, а вторият стреля по диагонала, но ударът му бе блокиран от Върджил ван Дайк.

Ливърпул стартира по-амбицирано второто полувреме и опита да затрудни Едерсон в 53-ата минута. Садио Мане опита удар, който бе блокиран. Топката отиде в Наби Кейта, който също стреля, както Мане,  но и неговият опит бе блокиран. Топката отиде в капитана Хендерсън, чието продължение на атаката бе спряно от Рахийм Стърлинг.

В 59-ата минута Върджил Ван Дайк влезе във въздушен двубой след корнер, а топката срещна ръката му, но дузпа нямаше как да бъде отсъдена.

В 61-ата минута Давид Сивла изведе Риад Марез пред вратата на Ливърпул. Крилото на Сити финтира Андрю Робъртсън и нанесе удар с левия крак, който премина край левия стълб на Алисон. Минута по-късно Джо Гомес проби отдясно и върна към Салах, който нанесе слаб удар, а той бе уловен от Едерсон. Последваха два свободни удара в изгодна позиция за домакините, но до точен удар така и не се стигна.

В 69-ата минута Робъртсън видя откъсващия се Салах, който излъга Аймерик Лапорт и си освободи позиция за стрелба, но ударът му прелетя над напречната греда на Манчестър Сити.

95 снимки

В 79-ата Джо Гомес напредна смело отдясно и вдигна топката към резервата Даниел Стъридж. Нападателят се вклини между двойката централни бранители на СИти и отправи удар с глава, но прекалено слаб, за да затрудни Едерсон.

В 85-ата минута Върджил Ван Дайк се хвърли на шпагат в наказателното поле срещу Лерой Сане, а кракът му се спря в този на Лерой Сане. Зад топката застана Риад Марез, който изпрати топката високо над напречната греда на вратата на Алисон Бекер.

До края на мача Ливърпул се активизира и упражни висока преса, но шутовете към двете врати отново продължиха да бъдат мираж. След паузата за национални отбори Ливърпул гостува на Хъдърсфийлд, докато Манчестър Сити приема Бърнли на „Етихад”.

Ливърпул: Алисон, Гомес, Ловрен, Ван Дайк, Робъртсън, Милнър, Хендерсън, Вайналдум, Салах, Роберто Фирмино и Мане.

Манчестър Сити: Едерсон, Уолкър, Стоунс, Лапорт, Менди, Бернардо Силва, Фернандиньо, Силва, Марез, Агуеро и Стърлинг.

Главен съдия на срещата бе Мартин Аткинсън.