Очакваната оферта на американския бизнесмен от ирански произход - Джам Наджафи, от 3.75 милиарда долара за придобиването на английския Тотнъм Хонспър, ще се окаже недостатъчна. Daily Mail пише, че собственикът милиардер на „шпорите“ - Джо Луис, оценява клуба от Висшата лига на между 4 и 4,5 милиарда паунда, което означава, че предложението на Наджафи е твърде далеч от исканата цена.

Президентът на лондончани - Даниел Леви, водеше преговори с редица купувачи през последните месеци. Но новината за интереса на иранско-американския бизнесмен Наджафи към Тотнъм, отново върна неясното бъдеще на клуба под светлината на прожекторите.

Gulliver/GettyImages
39 снимки

Още в сряда се писа, че Наджафи, който е президент на компанията MSP Sports Capital, представи офертата си от 3.75 милиарда долара за закупуването на Тотнъм. По-рано през миналия месец вестник „Файненшъл Таймс“ съобщи, че MSP Sports Capital работи с консорциум от инвеститори, за да структурира офертата и остават седмици до официалното предложение към собственика на клуба Луис и президента Леви.

Според информацията, офертата на Наджафи и на структурата около MSP оцeнява Тотнъм като клуб на около 3 милиарда долара преди да бъдат добавено около 750 милиона долара за погасяване на дългове, които присъстват в счетоводните книги. В допълнение се казва, че MSP и техните партньори ще дадат 70 процента от предложената сума, докато хората от Персийския залив – основно инвеститори от Абу Даби, ще дадат останалите 30 процента.

Въпреки това, медиите в Англия писаха, че позицита на ръководството на „шпорите“ е, че клубът не се продава и собствениците са изцяло отдадени на дългосрочните си планове за клуба.

За Наджафи да инвестира в спорта не е нищо ново, тъй като притежава акции – макар и малък пакет, в отбора от Националната баскетболна асоциация на Северна Америка (НБА) Финикс Сънс. Иранецът винаги е демонстрирал интерес към футбола, който е популярен спорт в родината му и националите на тази страна се класират за Световно първенство.