Ирано-американският милиардер Джам Наджафи, президент на компанията MSP Sports Capital, e готов да представи оферта от 3.75 милиарда долара за закупуването на клуба от Висшата лига Тотнъм Хотспър, съобщи източник, близък до сделката пред агенция Ройтерс. От медията се свързаха с Тотнъм, но управляващите клуба отказаха коментар по темата.

По-рано през миналия месец вестник Файненшъл Таймс съобщи, че MSP Sports Capital работи с консорциум от инвеститори, за да структурира офертата и остават седмици до официалното предложение към собственика на клуба Джо Луис и президента Даниел Леви.

Според информацията, офертата на Наджафи и на структурата около MSP оцeнява Тотнъм като клуб на около 3 милиарда долара преди да бъдат добавено около 750 милиона долара за погасяване на дългове, които присъстват в счетоводните книги.

Gulliver/GettyImages
39 снимки

В допълнение се казва, че MSP и техните партньори ще дадат 70 процента от предложената сума, докато хората от Персийския залив – основно инвеститори от Абу Даби, ще дадат останалите 30 процента.

Въпреки Sky Sports пише, че не е имало контакт между Тотнъм и кандидатите. Позицита на ръководството на „шпорите“ е, че клубът не се продава и собствениците са изцяло отдадени на дългосрочните си планове за клуба от Висшата лига.

За Наджафи да инвестира в спорта не е нищо ново, тъй като притежава акции – макар и малък пакет, в отбора от Националната баскетболна асоциация на Северна Америка (НБА) Финикс Сънс. Иранецът винаги е демонстрирал интерес към футбола, който е популярен спорт в родината му и националите на тази страна се класират за Световно първенство.

В момента Тотнъм в първенството на Премиършип има 39 точки от 23 мача, като се намира на 2 точки от топ 4, което дава право на участие в Шампионската лига. За последно Тотнъм е печелил трофей през 2008-а година, когато спечели Купата на Лигата.